Balázs István Balázs nyerte az Európai Operatőrök Szövetségének díját


Balázs István Balázs nyerte a legjobb operatőr díját a Casting című filmért az Európai Operatőrök Szövetségétől, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. Az ifjú szakember áprilisban kezdi forgatni első mozifilmjét, a Lóth Balázs rendezésében készülő Pesti balhét.

A Casting a filmalap támogatásával, a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült 28 perces diplomafilm Csoma Sándor rendezésében. A film a 18 éves Júlia története, aki egy szegény bányavárosban él bátyjával. Egyik nap szerencsét próbál egy modell castingon annak reményében, hogy új életet kezdhet majd külföldön.

Csoma Sándor diplomafilmje az Inforg-M&M Film gyártásában készült 2018-ban, producere Mécs Mónika, Muhi András, Bosnyák Miklós és Alföldi Nóra.

Az IMAGO mintegy 4000 szakembert tömörítő nemzetközi operatőri szövetség, amely a világ 49 országának szakembereit fogja össze. A diplomafilm kategóriába idén 27 ország neves filmes egyetemeiről érkeztek a nevezések. A zsűri tagja volt többek között Roger Deakins (Sicario, Skyfall, Fargo) Oscar-díjas operatőr, aki Magyarországon forgatta a Szárnyas fejvadász 2049-et (Blade Runner 2049).

Balázs István Balázs 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán Máthé Tibor osztályában, és elnyerte az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőri díjat a Wonder és Semmi sem történt című filmekért. Jelenleg első mozifilmjére készül, mely Lóth Balázs Filmalap támogatással készülő Pesti balhé című filmje lesz.

Az IMAGO díjakat március 16-án adják át Belgrádban a Jugoslovenska Kinotekában.

(közlemény)Kapcsolódó