Belga film nyerte a Duna-deltában szervezett Anonimul filmfesztivál fődíját


Az augusztus 5. és 11. között a Duna-deltában található Szentgyörgyön (Sfântu Gheorghe) szervezett 16. Anonimul filmfesztivál fődíját Anke Blondé The Best of Dorien B. című filmjének ítélte a szemle közönsége.

A 3 ezer euróval járó Anonimul Trófeát a fesztivál igazgatója, Miruna Berescu a The Best of Dorien B. főszerepét alakító Kim Snauwaertnek adta át a szombati zárógálán, közölték a szervezők.

A legjobb román rövidfilmnek járó ezer eurós közönségdíjat – az audiovizuális művek szerzői jogaival foglalkozó DACIN-SARA felajánlásából – Răzvan Oprescu Trofeul Tinereții című alkotása kapta, a legjobb nemzetközi rövidfilmnek járó közönségdíjat pedig a spanyol Carlota Pereda Piggy című filmje nyerte el. Filippo Meneghetti La Bête című rövidfilmjének ítélte az Anonimul Alapítvány a szintén ezer eurós Ovidiu Bose Paștină-díjat.

Az Anonimul filmfesztiválon hat nagyjátékfilm versenyzett Izraelből, Belgiumból, Svédországból, Bulgáriából, Iránból és Romániából. A rövidfilmes versenybe több mint 600 produkcióból 24-et válogatott be Ionuț Mareș filmkritikus. A szemlén összesen 44 filmet vetítettek, köztük az életműdíjjal kitüntetett ukrán Szergej Loznyica hét alkotását és több mozibemutató előtt álló friss román filmet, például Corneliu Porumboiu La Gomera című filmjét és Andrei Cohn Arest című nagyjátékfilmjét.

Az Anonimul filmfesztivál szeptember 12. és 14. között a bukaresti Román Parasztmúzeum mozijában is szervez retrospektívet idei programjából.

(közlemény)Címkék

Kapcsolódó