Bemutató előtt a Toldi animációs filmadaptációjának első részei


Az Arany János elbeszélő költeménye alapján a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült animációs filmsorozat első részeit szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a Duna Televízió.

A tévésorozat Arany János elbeszélő költeményének a szerkezetét követi, előhangból és 12 részből áll. Az előhang és az első két, tízperces rész szeptember 19-én, vasárnap 19:40-től lesz látható a Duna Televízió műsorán, a sorozat többi részét az öt következő vasárnap sugározzák.

A széria egyedi, kézzel rajzolt technikával készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel – jelentette ki Mikulás Ferenc, a gyártó Kecskemétfilm Kft. igazgatója a ma délelőtt, a Lakitelek Népfőiskolán tartott sajtótájékoztatón.

A producer elmondta, hogy a filmsorozat rendezője, a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell arra törekedett, hogy mindenki által fogyasztható legyen a sorozat. Az animációs sorozat kétféle képi megjelenítésében a rajzfim jelenetei mellett feltűnő Manesse-kódex stílusú képek jellegzetessége, hogy a gondolatfelhő keretében látottak nem a filmi valóság, hanem hősök képzelődése. Külön érdekesség, hogy Petőfi Sándor skicces rajza alapján megformálva felbukkan a sorozatban Arany János alakja is.

Mikulás Ferenc elárulta: a kezdetektől az volt a céljuk, hogy Arany János elbeszélő költeményéből a televíziós sorozat mellett egy egész estés moziváltozat is készüljön – ezt a tervek szerint Jankovics Marcell születésnapjára, 2022 októberére fejezik be.

(Borítókép: Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Gyermek, Ifjúsági és Film Főszerkesztőségének vezetője (b) és Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója (j) a ma délelőtti sajtótájékoztatón – fotó: Ujvári Sándor / MTI)
Kapcsolódó