Berlinale 2022 – moziélmény a tömegek elkerülésével


Jelentős korlátozások mellett, személyes részvételi lehetőséggel rendezik meg a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, fokozottan vigyázva a résztvevők egészségügyi állapotára. A 2G-plusz eseményen a jelenlét a kötelező oltáson kívül további teszteléshez kötött.

A figyelem középpontjába idén a fizikai mozivetítések és a Berlinale helyszínei kerültek. Az új megszorítások alapján a filmszínházak befogadóképességét 50%-ra csökkentik, nem lesznek társasági rendezvények és fogadások, illetve a fesztivál dátumait is módosították: a 11 naposnak tervezett rendezvény helyett a fesztivált február 10. és 16. között rendezik meg. Az Arany és Ezüst Medvét kiosztó ceremóniára valamint a GWFF Legjobb Elsőfilmes Díj és a Berlinale Dokumentumfilm Díj kiosztására a zárónapon kerül sor. A mozipremiereken az alkotók számára lehetőséget biztosítanak vörösszőnyeges felvonulásokra a sajtó jelenlétében.

A főszervezők, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian az újragondolt feltételekkel a mozi kollektív élményét célozzák megteremteni a fesztiválon. „Azt akarjuk, hogy a fesztivál jelzést küldjön az egész filmiparnak, a moziknak és a mozilátogatóknak, valamint a kultúra egészének. Kell a mozi, kell a kultúra. Persze a mai időkben ez csak fájdalmas megszorításokkal és állandó éberséggel megvalósítható” – nyilatkozta a fesztivál ma délelőtti hivatalos közleményében Claudia Roth, Németország kulturális és médiaügyi államminisztere.

A tavalyi kiadás, amelynek fődíját Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című filmje nyerte, a járványhelyzet miatt több felvonásban, visszafogott közönséggel volt megszervezve. Az idei rendezvényen a filmipari vásárt (European Film Market – EFM), a koprodukciós vásárt (Berlinale Co-Production Market), a produkciós vásárt (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórumot (Berlinale Talents) a fesztivállal ellentétben virtuálisan tartják meg.Kapcsolódó