Bezárnak a lett mozik is


A világjárvány második hulláma miatti óvintézkedések részeként ma bezárnak a lettországi mozik. Az intézkedés néhány nappal követi a szomszédos Litvániában hozott döntést, de Lengyelországban is bezártak a mozik. Magyarországon még nyitva vannak, Romániában több helyen egy hónappal ezelőtt már bezártak a filmszínházak.

A Covid-19 járvány miatt Rigában is részleges lezárásról döntöttek. Az ezzel kapcsolatos intézkedések egyike, hogy november 9-e és december 6-a között bezárnak a mozik, amelyek nagyjából hat hónapja, május 12-én indulhattak újra a tavaszi leállás után. A döntés két nagy filmes eseményt is érint: a helyi filmek legnagyobb megmérettetését, a Lett Országos Filmfesztivált november 12. és 15. között tartották volna meg (a fesztivál már bejelentette, hogy a fizikai bemutatók helyett online vetítéseket fog tartani az előre meghirdetett programnak megfelelően), az Ardocfest Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál pedig jövő áprilisra halasztotta a vetítéseket – idén szervezték volna meg a rendezvény első kiadását.

Litvániában egy hónappal rövidebb volt a nyári moziszezon: a június 5-én újraindult filmszínházak szombaton, november 7-én zártak be ismét. A második leállást ezúttal három hetesre tervezik, jó esetben itt november 29-én újra lehet majd mozivásznon filmet nézni. 

A harmadik balti államban, Észtországban egyelőre nem zárták be a filmszínházakat, bár a járvány második hulláma itt is tombol. A járvány kezdete óta hivatalosan regisztrált fertőzöttek száma a három állam közül Litvániában a legmagasabb, Észtországban a legalacsonyabb.

Szintén szombaton tették fel a lakatot a lengyel mozikra is, a helyi színházakkal, múzeumokkal, képtárakkal és mindenféle más, kulturális intézménnyel együtt, és várhatóan szintén november 29-én kerülhet le onnan. A június közepi újraindulásuk óta eltelt hónapokban a lengyel mozik a kapacitásuk negyedének megfelelő számú helyet értékesíthettek vetítésenként. 

A romániai megyékben október első felében egymás után zártak be a mozik, amint az egyes megyék fertőzöttségi aránya meghaladta a 3 ezreléket, Magyarországon egy múlt szerdai rendelet még engedélyezte a mozik nyitva tartását, viszont csak minden harmadik székre ülhetnek a nézők, és nem foglalhatnak el közvetlenül egymás mögötti székeket – a mozik pontosítást kértek az Operatív Törzstől. „A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin, stb.) irányító Budapest Film igazgatója, Liszka Tamás szinte biztosra veszi, hogy szerdától nem vetíthetnek filmeket. Liszka hozzátette a Telexnek adott válaszában, hogy igazából ők sem tudják pontosan, hogyan vonatkoznak rájuk, mozisokra a korlátozások, és egyelőre, saját szavaival élve, péppé nyomogatják az F5-öt a Magyar Közlöny weboldalán” – írta ma délután a telex.hu.

 

 Kapcsolódó