Bezárnak a romániai mozik


A járványhelyzetre való tekintettel, kevés kivétellel és meghatározatlan időre bezárnak a romániai mozik. Magyarországon hasonló a helyzet, bár van olyan mozilánc, amely bejelentette, hogy létszámkorlátozás mellett egyelőre nyitva tart.

A román kulturális minisztérium március 10-i rendelete felszólítja a hatáskörébe tartozó intézményeket, hogy függesszék fel az általuk szervezett összes nyilvános eseményt március 22-éig. A rendelet hatálya meghosszabbítható. A romániai mozik egy részét (így például a kolozsvári Republica / Florin Piersicet) működtető RADEF a minisztérium alárendeltje, ennek megfelelően el is halasztja az összes betervezett filmvetítést – áll az intézmény ma délben kibocsátott közleményében.

Néhány hazai mozi azonban az általános, százas létszámkorlátozáshoz híven folytatja a működését. A kolozsvári Győzelem (Victoria) mozi például Facebook-oldalán közölte, hogy a vetítéseken részt vevők számát százra korlátozzák máricus 31-éig. Lesz olyan film is, aminek a vetítését elhalasztják (az Între chin și amin című román történelmi dráma eredetileg 22-ére tervezett vetítéséről van szó). A kolozsvári Művész (Arta) mozi ezzel szemben egész március végéig bezár, a sepsiszentgyörgyi Művész szintén felfüggeszt minden vetítést 22-éig.

Magyarországon hasonló a helyzet, országos szinten vészhelyzetet rendeltek el, megtiltották a száz főnél nagyobb zárt téri, és ötszáz főnél nagyobb rendezvények megtartását. Ennek megfelelően a szaksajtó a filmbemutatók elhalasztásával és a sajtóvetítések felfüggesztésével szembesült, a Cinema City Magyarország pedig szintén Facebook-oldalán közölte, hogy a hozzá tartozó mozikban „egy adott előadásra maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet. A mozihálózat weboldalán egy előadásra bármelyik helyre szabadon foglalható vagy vásárolható mozijegy a fenti létszámkorlátozással”. A hálózat korábban is bevezetett megelőző intézkedéseket: rendszeresen fertőtlenítik a termeiket, közösségi tereiket, felhívták az alkalmazottaik figyelmét az alapos kézmosás szabályaira és folyamatosan takarítanak.

Részletes infók a magyarországi mozik nyitva tartásáról az indexen.

 

 Kapcsolódó