Boldogságügynökökről tervez forgatni Zurbó Dorottya


Könnyű leckék és a Bhutánban játszódó A monostor gyermekei rendezője visszatér az ázsiai királyságba egy újabb dokumentumfilm erejéig: egy különös állami intézmény, a lakosság boldogságszintjét figyelő Boldogság Minisztérium működését kutatja 2019 ősze óta.

A Bruttó Nemzeti Boldogság bhutáni társrendezője Arun Bhattarai – akivel Zurbó Dorottya A monostor gyermekei alkalmával is együttműködött –, a bemutatót 2022-re tervezik.

A projektről a rendezőnő a Filmhunak adott interjúban számolt be. A Himalájában, Kína és India között húzódó, mindössze 700 000 lakosú, kis, buddhista királyság a világ egyik legelzártabb országa: „Ez a pici állam csak az elmúlt pár évtizedben kezdett modernizálódni, előbb engedélyezte itt a király a televíziót és az internetet (1999-ben), mint a demokráciát (2008-ban). A földrajzi és politikai elszigeteltsége ellenére egy dologról mégis világszerte ismertté vált, mégpedig arról, hogy boldogságban mérik a GDP-t: van Boldogság Minisztériumuk, ahol boldogságügynökök dolgoznak, akiknek az a feladatuk, hogy az országot járják, és egy négy órás kérdőív segítségével felmérjék a lakosság boldogságszintjét” – fogalmazott a rendező.

Bruttó Nemzeti Boldogság két, felméréseket készítő „boldogságügynököt” fog követni: Amar és Gunaraj együtt, házról házra járja be az elszigetelt falvakat. Rajtuk keresztül ismerkedünk majd meg ezzel a távoli kultúrával, az ott élő emberek hétköznapjaival és vágyaival, lassanként választ kapva arra, mi teszi őket boldoggá, illetve hogy valóban mérhető-e a boldogság.

A film producere Szakonyi Noémi Veronika (Nem haltam meg, Anyáim története), maga is dokumentumfilm-rendező. A film fejlesztését mostanig a Nemzeti Filmintézet, a dél-koreai DMZ Docs Fund és az amerikai Catapult Film Fund támogatta. Az alkotók hamarosan gyártási támogatásért is pályáznak a Filmintézethez. A projekt fejlesztési stádiumban van, ám Arun egyszemélyes stábként már követni kezdte a főhősöket, Dorottya pedig valamikor nyáron csatlakozik hozzá – tudta meg a Filmhu.Kapcsolódó