Budapest „játssza” Párizst Enyedi Ildikó új filmjében


Elkezdődött hétfőn Hamburgban Enyedi Ildikó új filmjének forgatása. Füst Milán Feleségem története című regényének adaptációját 57 nap alatt veszik fel, legnagyobb részt Magyarországon, világsztárokkal a főszerepben.

A film kommunikációs munkatársának közleménye szerint a forgatás szeptember elején zárul Máltán, de a produkció legnagyobb része Magyarországon zajlik: a belső felvételeket a Magyar Nemzeti Filmalap MAFILM Igazgatóság fóti stúdiójában rögzítik, míg a Párizsban játszódó külső jeleneteket Budapesten veszik fel.

„Kamaszkorom nagy felfedezése volt ez a regény. Az a gazdag, Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos világ, amelyben Störr Jakab, ez a szeretnivalóan, fájdalmasan becsületes hajósember mozog, nem csupán dekoráció. Épp ezáltal, elemi módon, az érzékeinken keresztül értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét. Egy szerelmi történet álarcában erről beszél a regény, és erről beszél majd ez a film is” – mondja Enyedi Ildikó, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről rendezője.

„Hiszem, hogy most jött el az ideje ennek a filmnek. Most állt össze az a fantasztikusan tehetséges nemzetközi alkotó- és producergárda, akik méltó módon tudják filmre vinni az emberi lelket mélyen ismerő Füst Milán méltán híres regényét, mely feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait” – tette hozzá Mécs Mónika, a film vezető producere.

Léa Seydoux

A feleségem történetében Störr kapitány feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a Cannes-i Arany Pálma-díjas Adéle életéből (La vie d’Adèle) ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. A kapitány szerepében a holland Gijs Nabert láthatja majd a közönség, akire Enyedi Ildikó egyik volt tanítványa, Csoma Sándor Casting című diplomafilmjében figyelt fel. Fontos szerepet kapott továbbá Louis Garrel francia színész, akit a magyarországi közönség elsősorban Bernardo Bertolucci Álmodozók (The Dreamers) című filmjéből ismerhet, és aki 2006-ban az édesapja által rendezett Szabályos szeretők (Les amants réguliers) című filmért a legjobb férfi szereplőnek járó César-díjat kapta meg.

Játszik a filmben Josef Hader osztrák színész, akit 2017-ben legjobb férfi színész kategóriában Európa Filmdíjra jelöltek a Stefan Zweig – Búcsú Európától (Vor der Morgenröte: Stefan Zweig in Amerika) című filmben nyújtott alakításáért, Ulrich Matthes német színész, akire a Bukás (Der Untergang) című filmben nyújtott felejthetetlen Göbbels megformálása miatt emlékezhetnek a nézők, Udo Samel német színész – akit szintén Európa Filmdíjra jelöltek 1988-ban a Forró könnyeimmel (Mit meinen heißen Tränen) című filmben nyújtott alakításáért – a Babilon Berlin című sorozatból ismerheti a magyar közönség, Jasmina Trinca olasz színésznő, aki 2017-ben a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb színésznő díját kapta a Fortunata című filmben, Luna Wedler svájci színésznő, a 2018-as Berlinale egyik Shooting Starja és Sergio Rubini olasz színész. Többek között Funtek Sándor, Hajduk Károly és Mácsai Pál is szerepelnek majd a készülő alkotásban.

A magyar Inforg-M&M Film – Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András –, a német Komplizen Film, az olasz Moliwood és a patinás francia Pyramide koprodukciójában készülő film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző az olasz Teho Teardo. A filmalap 1,15 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő A feleségem története a tervek szerint 2020 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

(közlemény)
Kapcsolódó