Bukarestben tart mesterkurzust Szilágyi V. Zoltán grafikus, animációs rendező


A kecskeméti rajzfilmstúdió Balázs Béla-díjas rendezője, aki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs film stábjának is tagja volt, 1976 és 1985 között a bukaresti Animafilm rajzfilmstúdió munkatársaként dolgozott, most pedig visszatér a román fővárosba mesterkurzust tartani.

A Romániai Filmművészek Szövetségének (UCIN) animációs szakosztálya és az I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) február 5. és 8. között több találkozót is szervez Szilágyi V. Zoltánnal: 5-én, kedden 12 órától vetítés, 15 órától pedig mesterkurzus lesz az egyetemen, 6-án, szerdán 11-től vetítés és találkozó az Animafilm stúdió munkatársaival az UCIN székhelyén, 7-én, csütörtökön 14 órától animációs pitch-fórumot szerveznek a CINETic-nél, 8-án, pénteken pedig 11 órától újabb vetítés lesz az UCIN-nál, majd találkozó a Nicolae Tonitza Művészeti Líceum tanulóival.

Szilágyi V. Zoltán

Szilágyi V. Zoltán 1951-ben született a Beszterce-Naszód megyei Kékesen. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben (a mai Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem elődje) végzett, ahonnan 1977-ben a bukaresti Animafilm stúdióba került. 1979-ben készült el az első filmje, a Gordiuszi csomó (Nodul gordian), amely eszmei és technikai megújulást indított el a romániai animációban. A filmet többek között Bilbaóban, Zagrebben és Chicagóban is díjazták. Romániában készült az Aréna és a Monológ című filmje is, de ez utóbbi forgalmazását a nemzetközi fesztiválokon kívül betiltották.

Ezután emigrált Szilágyi V. Zoltán Magyarországra, ahol a kecskeméti rajzfilmstúdió munkatársaként olyan filmeket készített, mint a Tiszta kép (1988), az Origo (1989), az Ajtó (1991), az Éjszakai Kultúrtörténeti Hadgyakorlat (1992), A propos (1994), Ne beszélj! (2004), A világlátott egérke (2005) vagy a Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére (2006).

(közlemény)Kapcsolódó