Cannes-ban debütál Radu Muntean új filmje


A Rendezők Kéthete (Quinzaine des Réalisateurs) válogatásába két, a Kritikusok Hete (Semaine de la Critique) szekcióba egy román film került be idén.

24 nagyjátékfilm és 9 rövidfilm alkotja idén az 53. alkalommal összeállított Rendezők Kéthete szekciót a Cannes-i Fesztiválon. A július 6. és 17. között vetített műsorba egy egészestés és egy rövid alkotás is érkezik Romániából.

Radu Muntean bukaresti rendező – aki A papír kékre vált (Hîrtia va fi albastră) című második filmjével egyértelműen beírta a nevét az újhullámosok közé – most Întregalde című új filmjét fogja bemutatni a fesztivál nemzetközi közönségének. A thriller forgatókönyvét Răzvan Rădulescu, Alex Baciu és Radu Muntean jegyzi. Egy humanitárius akció keretében egy csapat bukaresti fiatal érkezik a címszereplő, eldugott erdélyi falucskába. A három főszereplő, Maria (Maria Popistaşu), Ilinca (Ilona Brezoianu) és Dan (Alex Bogdan) ugyanabban a terepjáróban utazik a helyszínre, és furcsa kalandokba keveredik, amikor megpróbál segíteni egy látszólag összezavarodott helyi lakoson. A film forgatása tavaly novemberben és decemberben, Fehér megyében zajlott.

Kép Radu Muntean Întregalde című filmjéből

A Rendezők Kéthete műsorában mutatja be negyedik rövidfilmjét Andreea Cristina Borțun, aki 2012-ben diplomázott a bukaresti UNATC forgatókönyvíró szakán, és azóta hol Torontóban, hogy Karlovy Varyban tűnt fel egy-egy alkotással. A most Cannes-ba beválogatott When Night Meets Dawn 15 perce egy kamaszfiút kísér végig élete egy napján, amint egy furcsa város forró utcáin bolyong, és új barátját keresi. Az éj leszálltával a környezete egzotikusra vált, a keresés élménye pedig egészen zsigeri lesz.

Kép Andreea Cristina Borțun When Night Meets Dawn című filmjéből

A Kritikusok Hete műsora július 7-én kezdődik és 15-én ér véget. Az ide beválogatott Interfon 15-öt Andrei Epure rendezte, főbb szerepeit Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu és Ozana Oancea alakítja. A sztori egy fiatal nőről szól, aki elájul egy tömbház lépcsőházában. Ő is ott lakik, mégsem ismeri senki – ebben a furcsa helyzetben az odasereglő szomszédokban egy csomó kérdés fogalmazódik meg a nő és saját maguk kapcsán is.

Az Un Certain Regard szekcióban is versenyez egy román film: Teodora Ana Mihai La Civil című munkája.

(borítókép: Radu Muntean: Întregalde)
Kapcsolódó