Cannes-ban mutatja be új filmjét Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél


23 nagyjátékfilm száll versenybe idén a Cannes-i Fesztiválon, köztük két magyar alkotás is van: A feleségem története a központi versenyprogramban indul, az Evolúciót pedig a Croisette-re visszatérő alkotóknak dedikált Cannes Première szekcióban vetítik. A fesztivált idén a szokásosnál később, július 6. és 17. között szervezik meg. 

Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra is felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible filmekből és az Adèle életéből ismert Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Álmodozók), Josef Hader (Búcsú Európától) Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly. A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám. 

„Nagy boldogság volt ezek után a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit – idézi a film rendezőjét az NFI sajtóközleménye. – Sok friss munka lesz most a filmmel – egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, »old school« műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.”

A feleségem története magyar, német, olasz és francia koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. A magyar Inforg-M&M Film koprodukciós partnerei a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide.

A feleségem története a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában. A film Cannes-ban többek közt Paul Verhoeven, Sean Penn, Joachim Trier, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Kirill Szerebrennikov, Wes Anderson, Nanni Moretti és Asghar Farhadi új filmjeivel versenyez. A hivatalos versenyprogram része a fesztivál nyitófilmje, a Léos Carax rendezte Annette is.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert, Cannes-ba hetedik alkalommal visszatérő Mundruczó Kornél Evolúció című, 2021 tavaszán, 13 nap alatt leforgatott drámáját mutatja be a fesztiválon. Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, amelyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző, Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához: a történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir látható. A film operatőre a francia Yorick Le Saux (Kisasszonyok, Halhatatlan szeretők). Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, a zeneszerző pedig Dascha Dauenhauer volt.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema ko-produkciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával.

A forgatás két nyelven, német és magyar helyszíneken zajlott. A tervek szerint a film Magyarországon ősszel kerül bemutatásra.Kapcsolódó