Carlos Reygadast és az Arany Pálma-díjas Shoplifterst is elhozzák Kolozsvárra


Október 25. és 28. között tíz fesztiválsikernek örvendő filmet mutatnak be Kolozsváron. A Les films de Cannes à Cluj-Napoca harmadik kiadásának helyszíne a Cinema City (Iulius Mall) és a Győzelem mozi.

A nyitófilm Ioana Uricaru Berlinálén bemutatott első mozifilmje, a Lemonade lesz, amit több mint 25 fesztiválra hívtak meg, és többek között elnyerte a Szarajevói Filmfesztivál rendezői díját. Uricaru maga is jelen lesz a kolozsvári vetítésen.

A zárófilm a japán Kore-eda Hirokazu Aranypálma-díjas Bolti tolvajok (Manbiki kazoku/Shoplifters) című filmje lesz. A fesztivál programján szerepel a Camera d’Or díjas belga Lány (Girl), amely az Un Certain Regard kategóriában a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját és a legjobb színésznek járó elismerést is bezsebelte, valamint Matteo Garrone Dogman című filmje is, ennek főszereplője, Marcello Fonte kapta a legjobb színésznek járó díjat Cannes-ban.

Shoplifters

A kolozsvári szemle vendége lesz a 2012-ben Cannes-ban rendezői díjjal kitüntetett Carlos Reygadas mexikói rendező, aki személyesen vezeti fel Nuestro Tiempo című filmjét, a vetítés után pedig válaszol a felmerülő kérdésekre. Elkíséri felesége, Natalia López is, aki korábbi filmjeinek vágója volt, legújabb alkotásának pedig főszerepét alakítja.

Vetítik a Cinefondation kategóriában bemutatkozó román rövidfilmet, Georgiana Moldoveanu Albastru și roșu în proporții egale című alkotását, közvetlenül utána pedig az Un Certain Regard kategóriában a legjobb film díját elnyerő Határesetet (Gräns). Rendezője, a dán Ali Abassi ismerős lehet a romániai közönségnek, előző filmjében ugyanis Cosmina Stratan román színésznővel dolgozott, akit a După Dealuri 2013-as Cannes-i sikere kapcsán ismert meg. Ezt a filmet, a Shelley-t a Berlinálén vetítették először.

Antonio Piazza és Fabio Grassadonia Szicíliai kísértettörténete (Sicilian Ghost Story) is látható lesz Kolozsváron. A rendezőpáros a Kritikusok Hetére tért vissza Cannes-ba, ahol első mozifilmjükkel nagydíjat nyertek. A FIPRESCI-díjas Gyújtogatók (Beoning), a koreai Lee Chang-Dong filmje is látható lesz Kolozsváron.

A Les films de Cannes fesztivál Lucian Pintilie tavasszal elhunyt filmrendezőre emlékezve műsorra tűzi a După amiaza unui torționar és a Tertium Non Datur című irodalmi adaptációkat is.

A Győzelem moziba 13 lejes, a Cinema Citybe 20 lejes jeggyel lehet belépni. A diákok és nyugdíjasok kedvezményben részesülnek. A filmeket eredeti nyelven, román felirattal vetítik, mindegyikhez rövid bevezetőt mond Doru Pop filmkritikus. A teljes program itt olvasható.

(közlemény)Kapcsolódó