Carmen Maura kapja az Európai Filmakadémia életműdíját


Carmen Maura színésznőt tünteti ki életműdíjjal kiemelkedő karrierje elismeréseként decemberben az Európai Filmakadémia (EFA).

Az EFA csütörtöki közleménye felidézi, hogy a legelső Európai Filmdíj-átadóján, 1988-ban Carmen Maura kapta a legjobb színésznőnek járó díjat Pedro Almodóvar Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Mujeres al borde de un ataque de nervios) című filmjében nyújtott alakításáért, amelyért egyúttal a spanyol Goya-díjat is elnyerte. Együtt dolgozott Almodóvarral A vágy törvénye (La ley del deseo) című filmben 1987-ben, majd 2006-ban a Volver című alkotásban is, amelyért legjobb színésznő díját kapta Cannes-ban, valamint ismét elnyerte a Goya-díjat.

Az 1990-es, harmadik Európai Filmdíj-átadón ismét Carmen Maura bizonyult a legjobb színésznőnek, ezúttal Carlos Saura Jaj, Carmela! (¡Ay, Carmela!) című filmjében nyújtott alakításáért, amelyért szintén Goya-díjat kapott.

Carmen Maura és Penélope Cruz a Volver című filmben

Karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Fernando Trueba (Ártatlan kicsapongások/Sé infiel y no mires con quién, 1985), Mario Camus (Sombras en una batalla, 1993) vagy Agustí Villaronga (Levél Evitához/Carta a Eva, 2012).

Juliát alakította Alex de la Iglesia A közösség (La Comunidad) című 2000-es filmjében, amelyért Ezüst Kagyló-díjat nyert San Sebastianban, valamint egy újabb Goyát. A Szerelem a hatodikon (Les femmes du 6ème étage) című filmben nyújtott alakítását César-díjjal jutalamazták a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Hazája, Spanyolország rendezőin kívül olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint a francia André Techiné, Etienne Chatiliez, Philippe Le Guay vagy Francis Ford Coppola és az argentín Alejandro Agresti.

Carmen Maura a francia Ordre des Arts et des Lettres lovagja, továbbá megkapta a locarnói filmfesztivál Kiválósági Díját, valamint a Donostia Életműdíjat is.

A színésznő a 31. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 15-én a spanyolországi Sevillában.

(MTI)Kapcsolódó