Ceau, Cinema! Egészestés filmek nevezését várja a bánsági fesztivál


A július 18. és 21. között megszervezett Ceau, Cinema! filmfesztivál olyan országokból vár egészestés játék- vagy dokumentumfilmeket, illetve animációkat, amelyek (kisebbségi) nemzettársakkal rendelkeznek a Bánságban.

A szervezők olyan 2018-ban vagy 2019-ben készült alkotásokat várnak, amelyek egyetlen vagy többségi gyártója a következő országokból származik: Örményország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Németország, Izrael, Olaszország, Lengyelország, Moldova Köztársaság, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna vagy Magyarország.

A vetítések Temesváron, illetve az első felújított mozival rendelkező községben, Gottlobban zajlanak.

A hat eredeti és bátor filmből álló versenyprogram válogatója Ionuţ Mareş filmkritikus. A Răzvan Georgescu Nagydíj és az ezer eurós pénzjutalom odaítéléséről háromtagú szakmai zsűri dönt, emellett a közönség is megszavazhatja kedvencét, amely 500 eurós jutalmat kap. Jelentkezni a ceaucinema.ro oldalon elérhető kérdőív kitöltésével lehet április 25-ig.

A 2018-as kiadás nagydíját a bolgár Ilian Metev 3/4 című filmjének ítélte oda a Florin Iepan rendezőből, Alina Grigore színésznőből és Ileana Bîrsan filmkritikusból álló zsűri. A közönségdíjat a horvát Nevio Marasovic Comic Sans című filmje és az ukrán Marina Stepanska Falling (Strimgolov) című filmje nyerte megosztva.

A Ceau, Cinema! európai szerzői filmek fesztiválja, amelyet a Marele Ecran Egyesület és a Pelicula Culturală Egyesület szervez önkéntesek segítségével, a Vitas România, a Groupama Biztosító, a Temesvári Francia Intézet, a Temesvári Német Kulturális Központ, a Bukaresti Lengyel Intézet, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Temes Megyei Kulturális Igazgatóság, az Auăleu Színház és Gottlob önkormányzata támogatásával.

(közlemény)Kapcsolódó