Cenzúrázva forgalmazzák Kínában a Bohém rapszódiát


Engedélyt kapott mozibemutatóra a világ második legnagyobb filmpiacán, Kínában a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody). De legalább egy percnyit kivágnak belőle, és „művészfilmes” besorolással csak korlátolt számú vászonra juttatják el.

A filmből kivágják azokat a felvételeket, amelyeken Freddie Mercury férfit csókol, illetve amelyeken drogfogyasztás látható. A cenzúra nem meglepő, Kína korábban sem engedélyezte az LMBT –tartalmak terjesztését, Oscar-díj ide vagy oda, nem engedték be a Holdfényt (Moonlight) és a Szólítsd a nevedent (Call Me By Your Name) sem, sőt, az országban nagyon népszerű Ang Lee Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című filmjét sem.

Egy kínai tévécsatorna még a Freddie Mercury-t alakító Rami Malek Oscar-gálán elhangzott köszönőbeszédéből is kivágta a „meleg férfiak” szavakat.

Érdekes módon a Malajziában cenzúrázott, Oroszországban pedig 16 éven felülieknek besorolással bemutatott 2017-es A szépség és a szörnyeteget (Beauty and the Beast) széles körben forgalmazták Kínában, 85 millió dollár bevétele volt.

A Bohém rapszódia (Bohemian Rahpsody) a többi nagy filmpiactól eltérően Kínában vélhetően nem tör majd a nézettségi listák élére, ugyanis csak a művészmozi-hálózat mintegy 1200 vásznán mutatják be, bár ha nagyon népszerűnek bizonyul, kiterjeszthetik a forgalmazását. Kínában több mint 50 ezer mozivászon működik.

(The Hollywood Reporter/ The Guardian)Kapcsolódó