Chaplin unokái a színész roma származásáról forgattak filmet


A Charlie Chaplin. A Man of the World című dokumentumfilmben Carmen és Dolores Chaplin világhírű nagyapjuk roma származása kapcsán nyomoz. A film néhány részletét április második felében már bemutatták a BCN Film Festen, Barcelonában.

Ez az első alkalom, amikor a család ilyen mértékben – forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is – hozzájárul egy Charlie Chaplinről szóló film készítéséhez. Terveik szerint a dokumentumfilm „radikálisan újraértelmezi Chaplin munkásságát egy roma szemszögből, és ezáltal a romák üldöztetése kapcsán is nyomoz” – idézi az alkotókat a romea.cz.

A film Charlie Chaplin családi gyökereire, születésének körülményeire és gyerekkorára összpontosít, illetve arra próbál rávilágítani, hogy miként befolyásolta a származása a művészetét. Azon túl, hogy sajátosan árnyalt képet fest a művészről, a film a roma kultúrát is ünnepli – írja a portál.

Chaplin maga az önéletrajzában sem titkolta, hogy apja és anyja is félig cigány volt. Charlie-nak nem volt születési bizonyítványa, de mindenki úgy tudta, 1889. április 16-án született Londonban. 1977-ben bekövetkezett halálakor az éjjeliszekrényén egy levelet találtak, amelyet egy roma ismerősétől kapott. A levél elmesélte Chaplin születésének éjszakáját, azt, hogy vándorló cigányok táborában jött a világra a közép-angliai Smethwick Black Patch parkjában. A levelet gyermekei, Victoria és Michael találták meg, utóbbi így beszélt róla: „Apám levelek ezreit kapta a világ minden tájáról. Miért éppen ezt őrizgette volna, ha nem lett volna számára fontos?”

Carmen Chaplin, az egyik unoka szerint nagyapja „teljesen tisztában volt roma gyökereivel”, és a gyermekeinek is beszélt azokról. „Büszke volt rájuk, de nem foglalkozott különösebben velük” – mondta Carmen Chaplin egy interjúban a 2019-es San Sebastian-i filmfesztiválon, amikor a húgával együtt bejelentette, hogy filmre vinnék nagyapjuk személyes történetét.

A filmben megszólal Michael Chaplin és több rokonuk, illusztrációként – a Chaplin-filmek újraértelmezett részletei mellett – a a családi fényképtár korábban nem publikált darabjait is felhasználják. Kapcsolódó