Clevelandben is nyert a Felkészülés


Horvát Lili filmje a legjobb közép-kelet-európai fim díját nyerte el a 45. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre továbbra is versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” számon tartott Independent Spirit Awardért is, utóbbi nyertesét április végén jelentik be.

Az idén online megrendezett nemzetközi filmfesztiválon két hét alatt 116 mozifilmet és 182 rövidfilmet mutattak be az amerikai közönségnek, a díjazottokat a hétvégén hirdették ki. Az amerikai filmes szakemberekből álló zsűri Horvát Lilinek ítélte a legjobb közép-kelet-európai filmért járó díjat a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáért.

„A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre igazi mozifilm, de nem a blockbusteri értelemben: Horvát Lili sokfilmes rendezőket megszégyenítő magabiztossággal használja a filmnyelvet arra, hogy első pillanattól kezdve magával rántsa a nézőt a fantáziavilágába, amiben kifejezetten jó érzés elmerülni.” (Teljes kritikánk itt.

„Üdítő keveréke Italo Calvino és Kieslowski szellemiségének, a vágy kuszaságainak nagyratörő útmutatója és egy okos, bájos, a szerelem első pillantásra logikátlan keverékének szép talánya” – idézi a zsűri indoklását a Nemzeti Filmintézet közleménye.Kapcsolódó