Cristi Puiu dönt a Ji.hlava dokumentumfilm-fesztivál fődíjáról


A legfontosabb cseh dokumentumfilm-fesztivál fődíját idén Cristi Puiu rendező-forgatókönyvíró, a román újhullám képviselője ítéli oda.

A Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Opus Bonum szekciója hagyományosan egyetlen filmest kér fel a dokumentumfilmek zsűrizésére. Idén kilenc munka versenyez, többek között Franciaországból, Nagy-Britanniából, Indiából, Madagaszkárról és Palesztinából, témáik között a rasszizmus, környezeti katasztrófák, katonák, reformerek, politikai vezetők személyes történetei szerepelnek, írja a Variety.

Cristi Puiu Authenticity in fiction film/Can fiction be more trustworthy than documentary? (Autentikusság a játékfilmben/Megbízhatóbb lehet-e a fikció a dokumentumfilmnél?) címmel tart mesterkurzust, és a Cannes-ban Un certain regard-díjat nyert Lăzărescu úr halála (Moartea domnului Lăzărescu) című filmjét is levetítik.

A Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon ebben az évben összesen 277 filmet vetítenek október 24. és 29. között, és kiemelten foglalkoznak az ukrán filmmel.Kapcsolódó