Cristian Mungiu eddigi legnagyobb projektjén dolgozik: a nagymamája történetét viszi filmre Cristian Mungiu eddigi legnagyobb projektjén dolgozik: a nagymamája történetét viszi filmre

Cristian Mungiu eddigi legnagyobb projektjén dolgozik: a nagymamája történetét viszi filmre

Eddigi legszemélyesebb és legnagyobb léptékű filmjére készül Cristian Mungiu rendező, emellett folytatja produceri munkáját és tévésorozatban is gondolkodik, nyilatkozta a Variety-nek.

A román filmrendező a szombaton zárult marrákesi filmfesztivál keretében tartott mesterkurzust, a Variety-nek pedig terveiről adott interjút.

Cristian Mungiu arról beszélt, hogy jelenleg a nagymamája élettörténete alapján írt könyve megfilmesítésén dolgozik. A könyv a ’90-es években íródott, még mielőtt Mungiu filmrendezőként debütált volna. A múltban játszódó háborús film minden eddigi projektjénél személyesebb és nagyobb léptékű lesz, de az előkészítése még elhúzódhat, fogalmazott a rendező.

Beszámolt produceri munkájáról is, kitérve Daniel Sandu (Un pas in urma serafimilor) Tatăl mută munții című új rendezésére és a Hackerville című HBO-sorozatra, amelynek elkészülhet a második évada is, valamint mesélt egy kész forgatókönyvről, amelyet szívesen átdolgozna hat részes tévésorozattá.

Az is elmondta, hogy az Európai Bizottsággal együttműködve megpróbál részt vállalni az európai filmtörvény megváltoztatásában. Véleménye szerint a producerek között szorosabb együttműködésre lenne szüksége, és csak akkor lehetne hatékonyan fellépni filmkalózok ellen, ha létrehoznának egy legális alternatívát, például egy európai VOD platformot, amely bárhonnan elérhető lenne.

Cristian Mungiu 2007-ben nyert Arany Pálmát a 4 hónap, 3 hét és 2 nap (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) című filmjével, majd 2012-ben A dombokon túl (După dealuri) és 2016-ban az Érettségi (Bacalaureat) című alkotásaival is díjakat nyert Cannes-ban, ahová 2018-ban zsűritagként tért vissza.

(Variety)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat