Critics’ Choice Awards: nagy kedvenc volt Tarantino és Mendes


A 2020-as Oscar-jelöltek bejelentése előtt mindössze 12 órával adták át a filmakadémia preferenciáit általában jól tükröző Kritikusok Díját (Critics’ Choice Awards) vasárnap este a kaliforniai Santa Monicában.

A ceremónián tarolt Quentin Tarantino filmje, a Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood): elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést, emellett a legjobb mellékszereplő díját Brad Pitt, a legjobb forgatókönyv díját Quentin Tarantino, a legjobb látványterv díját pedig Barbara Ling és Nancy Haigh kapta.

A díjak nagy átfedést mutatnak a nemrég kiosztott Golden Globe-díjakkal, azzal a különbséggel, hogy most a Netflix több elismerést kapott filmes és televíziós fronton is, Az Ír (The Irishman) például a legjobb szereposztásért járó elismerést vihette haza, a legjobb vígjáték pedig A nevem Dolemite (Dolemite Is My Name) lett.

A legjobb színész díját Joaquin Phoenix (Joker) kapta, a legjobb színésznőnek járó elismerést Renée Zellweger (Judy), a legjobb mellékszereplő színésznő Laura Dern (Házassági történet/Marriage Story) lett, a legjobb mellékszereplő színész Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood/Once Upon a Time in Hollywood).

A legjobb filmrendező díját Sam Mendes (1917) és Bong Joon Ho (Élősködők/ Gisaengchung) megosztva kapták. A dél-koreai film nyerte a legjobb idegen nyelvű film díját is.

Az operatőrök közül Roger Deakins nyert az 1917-ért, az első világháborús film vágója, Lee Smith is győzött a kategóriájában. 

A televíziós kategóriákban az HBO Succession című produkciója lett a legjobb drámasorozat, az Amazon Fleabagje a legjobb vígjáték, a Netflix When They See Us című produkciója a legjobb minisorozat, és a szintén netflixes El Camino: A Breaking Bad Movie a legjobb tévéfilm.

A díjazottak teljes listája itt olvasható.

 Kapcsolódó