Cseh rajzfilm nyerte a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál nagydíját


Barbora Halířová Bújócska (Hide N Seek) című rövidfilmje nyerte a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál nagydíját, a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat Horesnyi Máté kapta. Az elismeréseket szombat este adták át Budaörsön.

Október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal szervezték meg az animációs szemlét, amelyen 60 alkotás versenyzett diák-, diploma- és elsőfilm kategóriában.

A nagydíjas Bújócska (Hide N Seek) című animációs kisfilmben a gyerekek játéka az idő folyásáról és érzékeléséről szóló metafizikus történetté áll össze. A kisfiú, hogy megnyerje a játékot, öregemberré változik, az élete pedig bújócskává. A felnőttek számára ismerős költői jeleneteket gyermekkori emlékek inspirálták.

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat Horesnyi Máté Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el a bizalmunkat önmagunkkal szemben? című rövidfilmje kapta. A szabad kompozíciós film egymástól független jelenetek összekapcsolásából adódó érzet mentén definiálja a mindennapok mibenlétét. A munka lényege ezen jelenetek viszonyában van jelen, abban, hogy miként kerülnek a karakterek egymás számára érthetetlen dolgai kapcsolatba, egy nagyobb hatás alatt. Mindez egy monokróm világban, Jacques Tatitól vett példára.

Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el a bizalmunkat önmagunkkal szemben?

A legjobb elsőfilm díját japán alkotás, Ryotaro Miyajima öt perces Kastély (Castle) című filmje nyerte el. Japánban, a hadakozó fejedelemségek korában sok ember vesztette életét. Egy várkastély építésze új funkcióval látja el a teaszobát, ahol a katonák visszaszerezhetik emberi mivoltukat, olvasható a szinopszisban.

A gyerekfilmek zsűrijének fődíját a francia Rémi Durinnek ítélte a zsűri A nagy farkas és a kis farkas című filmért. A nagy farkas zavartalan éldegél egymagában egy nagy fa alatt. Egy napon egy kicsi farkas látogatja meg, akinek eltökélt szándéka, hogy őt szórakoztassa. Ám a nagy farkas a nyugalom és a szokások rabja. Vagy legalábbis eddig, ezt hitte…

A legjobb diákfilm díját a belga Georis Mathieu vihette haza az Alfred Fauchet című filmjéért. Alfred rendet szeretne tenni, de ő maga szóródik szét, mert az autója túl gyors, írja a szinopszis.

A magyar versenyfilmek közül Gyulai Panni Broken Things című alkotása elnyerte a Primalter zsűri díját, valamint Kalotás Csaba hangdizéjnjáért a legjobb hanger járó Primasound-díjat is. A film egy magányos kisgyerek felnövéstörténete, aki az otthoni problémák elől saját belső világába menekül. A főszereplő kislány olyan körülmények között éli az életét, amelyek a körülötte lévő felnőttek számára is elviselhetetlen. Ám ez a titkos hely sem tudja mindentől megvédeni, a valóság elől nehéz elbújni, elmenekülni.

Broken Things

A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Andrasev Nadja Szimbiózis című magyar-francia koprodukcióban készült filmje kapta. A filmben egy megcsalt feleség nyomozásba kezd férje szeretői után. Ahogy egyre mélyebbre ás, kezdeti féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság.

A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat Kelen Bálint Draco a borzasztó című alkotása nyerte. A film története szerint Szörnyképző Intézet tanulói a nyári szünetből visszatérve szembetalálják magukat az új tanárnővel, Mandragórával. Mandragóra utálja a gyerekeket, mert akadályozzák őt álmai megvalósításában, hogy zenei karrierbe kezdjen. Csak egyetlen megoldás lehetséges, ha felgyorsítja a gyerekek fejlődését.

A díjazottak teljes listája ide kattintva olvasható.


Címkék

Kapcsolódó