Csütörtökön indul a filmintézet online filmtára Csütörtökön indul a filmintézet online filmtára

Csütörtökön indul a filmintézet online filmtára

Egyre nagyobb szerep jut a magyarországi streaming-szolgáltatóknál a magyar tartalmaknak. A Netflixen és az HBO GO-n jelenleg 50–50, a Cinegón 28 magyar produkció közül válogathatnak az előfizetők. A népszerűségüket igazolja, hogy ezeken a platformokon számos magyar film – legutóbb az Akik maradtak a Netflixen, a Drakulics elvtárs az HBO GO-n, a Napszállta a fesztiválkedvencekre fókuszáló Cinegón – bekerült a legnézettebb alkotások aktuális listájára. Erre a sikerre épít a Nemzeti Filmintézet online filmtára, a magyar alkotásokat bemutató Filmio.

A magyar filmek online sikerére alapozva Filmio néven indít online filmtárat a Nemzeti Filmintézet november 19-én. A szolgáltatás hozzáférést ad a nézőknek a magyar film nagy klasszikusaihoz, valamint a közelmúlt legjobb hazai alkotásaihoz egyaránt – ígéri az nfi.hu.

Az új szolgáltatás sikerét az NFI megrendelésére a Kantar-Hoffmann által készített kutatás alapján remélik: eszerint a magyarok közel fele (47%-a) használ vagy használt már előfizetős videós tartalomszolgáltatást. A nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47%-a mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat.    

A további növekedés borítékolható, ezt jelzi előre a statista.com is: 2020-ra világszinten a népesség 11,9%-a számít VoD-tartalomfogyasztónak, 2025-re ez az arány várhatóan 17,2%-ra nő majd. Simon Murray a Digital TV Research alapító-elemzője a kelet-európai piacot tanulmányozva állapította meg, hogy 2025-re elérheti a 26,4 milliót a streaming-előfizetések száma.    

A streaming népszerűségének növekedése a magyar mozgókép tartalmak szempontjából is kedvező hír, mivel még szélesebb közönséghez juthatnak így el a hazai alkotások. A magyarországi piacon jelen lévő szolgáltatók – Netflix, HBO Go, valamint az idén májusban indult Cinego – mindegyikénél fontos törekvés, hogy folyamatosan bővítsék a magyar gyártású tartalmakból elérhető kínálatot.

(nfi.hu)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat