Csütörtökön kezdődik a 69. Berlinálé


Február 7-től 17-ig tart a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 400 filmet vetítenek, a játékfilmes versenyprogramban 17, a rövidfilmes válogatásban 26 alkotás indul. Magyar kisfilmeknek is szurkolhatunk.

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című filmjét is beválogatták a 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes programjába.

Entropia

Emellett a Berlinale Classics felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban Mészáros Márta Arany Medve-díjas Örökbefogadás című filmjét is műsorra tűzték. A Collegium Hungaricum Berlin február 13-án Mészáros Márta tiszteletére programot szervez, ahol levetítik a Cannes-ban díjazott Napló gyermekeimnek és az Ők ketten című filmet is. A vetítéseket követően beszélgetés lesz Mészáros Mártával, melyen Hanna Schygulla színésznő is részt vesz, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Tarr Béla 1994-ben készült világhírű filmjét, a felújított Sátántangót a közönség Berlinale Fórum programjában láthatja először, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott. A fiatal alkotóknak szóló fórumon Marius Olteanu első játékfilmje, a puzzle-szerkezetű Monştri (Szörnyetegek) is szerepel.

A filmfesztivállal párhuzamosan zajló Berlinale Talents tehetséggondozó programba 77 ország 250 filmes szakemberét válogatták be, köztük Tasnádi Zsófia látványtervezőt, Robi Urs színészt és Bogdan Crăciun producert.

A tizenegy napos szemle versenyprogramjában most is több közép- és kelet-európai film szerepel, a zsűri elnöke idén Juliette Binoche. A fesztivál Charlotte Rampling színésznőt tünteti ki életműdíjjal. Ez az utolsó Berlinálé, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz-holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a stafétabotot.

A meghívottak érkezését berlini idő szerint 17:30-tól, a nyitógálát pedig 19:30-tól közvetítik a fesztivál Facebook-oldalán.


Címkék

Kapcsolódó