Dákok és kürtőskalács: elkészült a 20. TIFF fesztiválszpotja


A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei kiadása alkalmából a szervezők a 20 évvel ezelőtti kezdeteket szerették volna felidézni, azonban egy kis hiba csúszott az időutazásba: a reklámszpot 2002 Kolozsvárja helyett a 2002 évvel ezelőtti dák Napocába kalauzol – magyarázza a fesztivál művészeti igazgatója, Mihai Chirilov.

A július 23-án kezdődő és augusztus 1-jéig tartó TIFF fesztiválszpotját idén is a Nagy-Britanniában élő, román származású testvérpár, Anton és Damian Groves készítette, a történelmi filmeposzba illő történettel, grandiózus zenével, kardos-szandálos jelmezekkel, és egy cseppnyi humorral és (ön)iróniával fűszerezve. Az egyperces sztori szerint egy mezítlábas kisfiú valami különösen vesz észre egy piciny dák falu határában: a különösen szabályos kőszikla a mozival való találkozás legősibb élményét képviseli és eleveníti fel.

„Olyan időket élünk, amikor a történelem újraírása a bevett gyakorlat (nem mintha a történelmi filmek nem ezt tették volna mindig is) és mivel egy időutazás anakronizmusokat feltételez, eljátszadoztunk mi is a szpottal, – humorral és a filmek iránti szeretetből – elképzeltünk egy másfajta fesztiválkezdetet. Egy ősidőkbelit, kürtőskalácsból kakast zabáló dákokkal, akik – ta-damm! – Sergiu Nicolaescu Dákok című filmjét nézik a Kubrick Űrodüsszeiájából kölcsönzött, földönkívüli monolitra vetítve. Így is meg lehetne fogalmazni azt, hogy végső soron a TIFF alienként bukkant fel Kolozsváron 2002-ben” – idézi Mihai Chirilovot a fesztivál közleménye.Kapcsolódó