Dákok és rómaiak csatározásairól szóló vígjáték készül


A Secretul lui Zorilo (magyarul Zorilo titka, hivatalos nemzetközi címén The Dac Side of the Moon) forgatása a tervek szerint júniusban kezdődik, a bemutató novemberre várható.

A vígjáték „időtlen időkkel ezelőtti korba” kalauzolja el a nézőjét, amikor a dákokat a római hódítás fenyegeti – írja a Cinemagia. – A nagy Zamolxis vezette dákok tikos űrprogramot készítenek elő, világmegmentő tervük utolsó simításait végzik. A Hold sötét oldalára akarnak elutazni, ahol meg kell szerezniük az éteri kristályt. Csakhogy az űrhajó beindításához is szükségük van még valamire: be kell fogniuk egy mágikusan vibráló, ezüstszínű pelét, amelyik évente csak egyszer bukkan fel: egy teliholdas nyári éjszakán. Zamolxis három hőst, Zorilót, Zdrelost és Bezmetist bízza meg a feladattal, hogy elkapják a pelét, a három bátor ember pedig rengeteg akadályon fog keresztülbukdácsolni.

A film kellékei között a jelenkorra jellemző tárgyak is felbukkannnak, köztük egy tévéféle, a dákovízió, illetve a DASA, ami a dák NASA-nak felel meg. A filmet júniusban kezdik forgatni a Vajdahunyadhoz közeli erdőkben, ahol egyébként az archeológiai leletek a dák állam hajdani központját is sejtik. A produkcióhoz felépítenek majd egy egész dák falut is.

A rendező az elsőfilmes Robert Popa, aki a forgatókönyvet a színész George Lungoci-csal együtt írja, utóbbi ötlete alapján. A film producere Alin Panc, akinek szintén színészként gazdagabb a filmográfiája, mint producerként. A 100 000 eurós költségvetésű vígjáték főbb szerepeit Alexandru Pop, Alin Panc, Iulian Ilinca, Cosmin Seleşi, Andreea Samson, Mariangela Coldea és Ruxandra Şerban kapta.

Alin Panc a Cinemagiának elmondta, hogy gyerekkora óta kacérkodik az archeológiával, részt vett ásatásokon is, ugyanis csodálattal töltötték el „a dákok és a mi vágyunk, hogy dákok legyünk”. Meghatározó filmélményként említette a Mel Brooks-féle Világtörténelmet is, ami beégette magát a tudatalattijába, és bátorságot adott ahhoz, hogy belevágjon egy „dákokról szóló paródia” készítésébe. Elmondta, hogy a film kiemeli majd azt a „mindenkori vágyunkat, hogy egyedülállók és erősek és a világ felfedezői legyünk”, így lesznek a filmbeli dákok az univerzum igazának a tudói, az univerzum órájának a forgatói. Hozzájuk képest a rómaiak jelentéktelenek, „csupán eszközök a dákok eposzi játékában”.Kapcsolódó