Dan Chișu filmje a Varsó Grand Prix-ért versenyez


A 5 minute világpremierje a 35. Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, amelyet október 11. és 20. között szerveznek meg. Dan Chișu (Și caii sunt verzi pe pereți) filmje valós eseményből inspirálódott: szélsőségesek bojkottálták egy román film vetítését Bukarestben.

A homofób reakciót Ivana Mladenović LMBTQ-tematikájú A Ferentari negyedi katonák (Soldații. Poveste din Ferentari) váltotta ki Bukarestben. Ebből kiindulva írta meg forgatókönyvét Dan Chișu, egy csendőrre összpontosítva, aki a sajtóban megjelent vádak szerint nem lépett közbe a moziban kialakult konfliktus megfékezésére, és emiatt egy fiatal férfi kórházba került. A csendőrparancsnok ügyében egy fiatal és merész újságírónő nyomoz. Az alkotói szándék szerint a film az igazság, az objektivitás és a keresés relatív fogalmait vizsgálja.

5 minute

A főszerepeket Mihai Călin és Diana Cavallioti alakítja, a filmben játszik még Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian és Aida Economu. Az operatőr Adrian Silișteanu, a vágó Letiția Ștefănescu, a hangmérnök Alexandru Dumitru, a látványtervező Gina Călin, a jelmeztervező Adina Bucur.

A 5 minute a Domestic Film gyártásában, a DaKINO Production koprodukciójában, a Román Filmközpont, a Kreatív Európa program, a Heineken Románia támogatásával, a Román Közszolgálati Televízió közreműködésével készült. Producere Anamaria Antoci.

(Cinemagia.ro)Kapcsolódó