Dán filmnapok kezdődnek ma Sepsiszentgyörgyön


Március 5. és 18. között először ad otthont dán filmes válogatásnak a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi. Műsoron provokatív témák művészi boncolgatásai, etikai és jogi kérdéseket feszegető, intim drámák.

„A vetítéssorozat ötlete annak az ürügyén született, hogy a dán filmművészet fenegyerekének, a dogma irányzat úttörőjének, Thomas Vinterberg rendezőnek (Születésnap, A vadászat) a legújabb filmjét, a Még egy kört mindenkinek címűt, március 5-től lehet látni a romániai mozikban is” – magyarázza a mozi sajtóközleménye. A film főszereplője, a népszerű dán színész Mads Mikkelsen a filmnapokon szintén műsorra kerülő Egy veszedelmes viszony című történelmi filmdrámában is főszerepet játszik. Ugyanebben a filmben és a Szívek királynőjében is játszik Trine Dyrholm, aki utóbbiban gyermekek és fiatal felnőttek ügyvédnőjeként csábítja el kamaszkorú mostohafiát. A szintén Thomas Vinterberg rendezte A kommuna című, a 70-es években népszerű közösségi életformát megidéző filmben viszont Dyrholmot cseréli le a férje egy nála sokkal fiatalabb nőre. Thomsen színészi játékát méltányolhatjuk még a Második esély című drámában is, Nikolaj Coster-Waldau és Thomas Bo Larsen társaságában. Az előbbiekhez csatlakozik még A bűnös című thriller is, amelyben mindvégig csak egy rendőrt (Jakob Cedergren) látunk telefonálni éjszaka, egy diszpécserközpontban, a cselekmény pedig a nézők képzeletvilágában elevenedhet meg.

A Dán Filmnapok programja és információk a filmekről megtalálhatók a mozi honlapján. Helyfoglalás ugyanitt, az arta.cityplex.ro oldalon vagy a 0787526102-es telefonszámon lehetséges, a mozi pénztárának a nyitvatartási idejében.Kapcsolódó