David Lynch megkapja első Oscar-díját


David Lynch amerikai filmrendező, Wes Studi cseroki-amerikai színész és Lina Wertmüller olasz filmrendező Oscar-életműdíjat kap, Geena Davis amerikai színésznőt pedig Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki idén az amerikai filmakadémia – jelentette be hétfőn a testület.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kormányzói tanácsa a szokásosnál hónapokkal korábban, szombaton szavazott az elismerésekről, amelyeket október 27-én adnak át a filmakadémia 11. kormányzói díjátadó ceremóniáján a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

A 63 éves Davis a nemek közötti egyenlőség megvalósulásáért tett erőfeszítései, köztük a Geena Davis Institute on Gender in Media nevű nonprofit szervezet és a sokszínűségre fókuszáló Bentonville Filmfesztivál megalapításáért kapja a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A színésznő Az alkalmi turista (The Accidental Tourist) című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, a Thelma és Louisért (Thelma and Louise) a legjobb női főszereplők kategóriájában volt esélyes.

Az életműdíjat olyan művészek kapják, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a filmiparhoz, ám eddig nem kaptak Oscar-díjat.

A 73 éves Lynchet négyszer jelölték már Oscar-díjra. Az elefántemberért (Elephant Man) a legjobb rendező, valamint a ma már a legjobb adaptált forgatókönyv elnevezésű kategóriában volt esélyes az aranyszoborra. A Kék bársony (Blue Velvet) és a Mulholland Drive – A sötétség útja (Mulholland Dr.) című filmekért a legjobb rendezők mezőnyében volt esélyes.

A 71 éves Studi soha nem kapott még jelölést, ám több Oscar-díjra jelölt, vagy Oscar-díjas alkotásban, úgy mint a Farkasokkal táncoló (Dances with Wolves), Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans), Az új világ (The New World) és a Geronimo – Az amerikai legenda (Geronimo: An American Legend) is játszott.

A 90 éves Wertmüller 1976-ban első nőként volt esélyes a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra a Világszép Pasqualino (Pasqualino Settebellezze) című filmjéért. Az aranyszobrot végül John G. Avildsen vihette haza a Rockyért. Wertmüller óta mindössze négy másik nő, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow és Greta Gerwig jutott be a legjobb rendezők kategóriájába, és közülük Bigelow nyerte el egyedül az elismerést A bombák földjén (The hurt Locker) című filmért.

A 92. Oscar-ceremóniát 2020. február 9-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

(MTI)Kapcsolódó