David Lynch-vetítéssorozat lesz Budapesten


David Lynch útvesztőjében címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5. és 14. között vetítéssorozattal kapcsolódik a Budapesti Fotófesztivál keretében a Műcsarnokban rendezett David Lynch Small Stories/Kis történetek című fotókiállításhoz.

A sokoldalú alkotóművész filmjei közül a Radírfej (Eraserhead), a Veszett a világ (Wild at Heart), a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me) és az Útvesztőben (Lost Highway) lesz látható a sorozatban – közölte az Uránia Nemzeti Filmszínház az MTI-vel.

Bevezetőként a rendező első nagyjátékfilmjét, az 1977-es, fekete-fehér Radírfejet vetítik április 5-én. Ez a film – amely egy fiatal apa története, aki álomvilágba menekül mutáns gyermeke látványa és kínzó sírása elől – szürreális álomképeivel, erős vizualitásával, sötét tónusaival és sajátos humorával már felvillantja az életmű alapjegyeit. A főszerepben látható Jack Nance később majdnem minden Lynch-filmben feltűnt, utolsó filmszerepe a mostani sorozatban is vetített Lost Highway volt.

Eraserhead

Az 1990-es Cannes-i Filmfesztivál fődíját kiérdemlő és mára kultuszfilmmé vált Veszett a világ vetítésére április 8-án kerül sor. „A műfajok között lavírozó, kulturális utalásokban gazdag történet főhőse a Nicolas Cage által zseniálisan alakított Sailor és a Laura Dern által megformált Lula – tulajdonképpen egy Elvis- és egy Marilyn Monroe-karakter – akik maguk lehetnének a nagy amerikai álom, ha a lány anyja nem küldene bérgyilkosokat utánuk” – írják a szervezők.

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem!

Április 11-én a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! című filmet vetítik. Mint felidézik, a televíziós sorozatok történetében mérföldkőnek számító Twin Peaks a kilencvenes évek elején egy csapásra tömegek előtt nyitotta meg David Lynch szürreális világának kapuit. Az eredeti két évadhoz kapcsolódóan, 1992-ben készült el a sorozatban szereplő mozifilm, amely a Laura Palmer halála körüli nyomozás előzményeit dolgozza fel, elmesélve a lány életének utolsó napjait.

(MTI)
Kapcsolódó