Deák Kristóf újra forgat


Első egészestés moziját forgatja Deák Kristóf, a Mindenki című, Oscar-díjas kisjátékfilm és a Foglyok című tévéfilm rendezője.

Az unoka november közepéig forog Budapesten, fő forgatási helyszínei a Kertészeti Egyetem, az Eiffel tér, az Andrássy úti volt MÁV székház, illetve a VIII. kerület néhány utcája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – közölte ma a Nemzeti Filmintézet (NFI). Deák Kristóf első mozifilmjének főszereplői Blahó Gergely – aki ezúttal lesz először látható mozivásznon –, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit, Bárdos Judit, Döbrösi Laura, de Papp János, Hámori Ildikó, Tordai Teri, Szalai Kriszta, Hűvösvölgyi Ildikó, Keszég László és Voith Ágnes is feltűnik majd a vásznon.  

Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövéstörténet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi. Miután imádott nagyapja egy lelketlen csalás áldozata lesz, Rudi elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége, meg persze egy csapat szövetségesre.  „Mindig ugyanúgy kezdődik: egy idős nénivel vagy bácsival egy rendőr telefonon közli a tragikus hírt: az unokája szörnyű bajba került, sürgős segítségre van szüksége, azonnal gyűjtsön össze minél több készpénzt. A hívók profi pszichológiai trükkökkel irányítják a beszélgetést és szedik rá az idős embereket. A szerető nagyszülők bedőlnek a csalásnak, és ezt soha nem bocsájtják meg maguknak. Vén bolondnak érzik magukat, hogy lépre mentek – miközben a tragikus hír traumájából sokszor már nem tudnak felépülni. A családnak pedig marad a magatehetetlen düh. Miattuk, értük, nekik – mindannyiunknak írtam ezt a filmet” – idézi az NFI honlapja a rendezőt.  

A film producere, Zákonyi S. Tamás és Deák Kristóf két éve dolgozik a filmen, most pedig 40 forgatási nap előtt állnak, a felvételeket több mint 20 helyszínen rögzítik. „Egy forgatás elméletileg nem tartogathat nagy meglepetéseket, hiszen az előkészületek alatt muszáj mindenre előre gondolnunk, azonban most a járvány folyamatos újratervezést követel” – fogalmazott Zákonyi S. Tamás.

A film operatőre Maly Róbert, látványtervezője Láng Imola, jelmeztervezője Sinkovics Judit, vágója Csillag Ádám Manó, hangmérnöke Péterffy Máté, zeneszerzője pedig Balázs Ádám. Az unoka gyártását a Nemzeti Filmintézet 721,9 millió forinttal támogatta, a film a tervek szerint 2021 őszén kerülhet a magyar mozikba.
Kapcsolódó