Demonstrációt szerveznek az SzFE hallgatói


Ne szavazd meg! – #freeSzFE címmel szerveznek megmozdulást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézményt magánegyetemmé alakító törvénytervezet elfogadása ellen, a várható parlamenti döntést megelőző napra. Június 21-én, vasárnap, 16:00-kor az Uránia előtt gyülekeznek, és azt kérik, tartson velük mindenki, aki osztozik aggályaikban.

A hallgatók a kormány által sürgetett modellváltás átláthatatlan körülményeire és az iskolát ért sorozatos vádakra nyilatkozatban reagáltak június 5-én, majd petíciót fogalmaztak meg követeléseikkel, melyet bárki aláírhat, aki szolidaritását szeretné kifejezni velük, és más olyan felsőoktatási intézményekkel, amelyek hasonló procedúra előtt állnak.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve. Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvénytervezet nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban. Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!” – írják a petícióban. Továbbá felszólítják prof. dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztert, hogy írásos formában biztosítsa az egyetemet a következő pontokról:

  1. „A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!” – utalva ezzel a 2019. november 29-én a Szenátus által megválasztott, ám a minisztérium által indoklás nélkül ki nem nevezett Upor László rektorjelöltre.
  2. „Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!”
  3. „Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!” – a jelenlegi törvénytervezet alapján az Egyetem mindössze javaslatot tehet a kuratórium, azaz az Alapítvány döntéshozó szervének tagságával kapcsolatban, ezt a Minisztérium figyelembe venni sem köteles.

A hallgatók minden követ megmozgatnak, és számítanak a nemzeti kultúrát féltő közönség támogatására, hogy oktatásuk az eddigiekhez hasonló, szabad szellemiségben folytatódhasson.

A demonstráció részletei: https://www.facebook.com/events/684226752141842/

(közlemény)


Címkék

Kapcsolódó