Denis Coté kanadai rendező lesz a 16. CineFest zsűrielnöke


Denis Coté, a Locarnói Filmfesztiválon Ezüst Leopárd-díjjal kitüntetett kanadai rendező lesz 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke. A szeptember 13. és 21. között Miskolcon megrendezett mustrán az Oscar-díjas Deák Kristóf új tévéfilmjét is bemutatják.

Az MTI-hez elküldött közlemény szerint a több díjjal, köztük a Locarnói Filmfesztivál Ezüst Leopárdját és a Berlinale Alfred Bauer-díjjal kitüntetett művész filmjeiből a fesztivál a Kitekintő szekcióban retrospektív sorozatot is szervez. A programban Denis Coté három filmje szerepel: A bársonyos bőr (Ta peau si lisse), a Szellemvárosi antológia (Répertoire des villes disparues) és a Wilcox.

Mint írják, a kanadai rendező mellett az idei zsűriben helyet kapott többek között Müller Péter Sziámi, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, valamint a Szürke senkik című film rendezője, Kovács István is. A nemzetközi zsűri tagja lesz még Zviad Dolidze, a tbiliszi Filmművészeti Egyetem dékánja; Darko Stante szlovén filmrendező; Cseng Ta-seng kínai rendező; a Golden Globe-díjakat odaítélő testület osztrák tagja, Barbara Gasser; valamint Dennis Washington díszlettervező.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő szekciójában Denis Coté zsűrielnök három filmjén kívül műsorra tűzik Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők (Parasite) című komikus thrillerét, amely Cannes-ban elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

Foglyok

Ugyancsak a Kitekintő szekcióban vetítik az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című drámáját, amelynek világpremierje a 16. CineFesten lesz.

(MTI)Kapcsolódó