Dieter Kosslick a mozi visszatérésére számít Dieter Kosslick a mozi visszatérésére számít

Dieter Kosslick a mozi visszatérésére számít

A 72 éves Kosslick szinte két évtizeden át volt a Berlinale fesztiváligazgatója, most könyvet írt azokról az évekről és az filmipar jövőjéről. 

A kötet megjelenése alkalmából adott ma délelőtti nyilatkozatában kifejtette, hogy a járvány révén sokan észrevesznek dolgokat, amelyekről korábban megfeledkeznek. Vannak, akik a konyhaművészet szépségeit fedezik fel újra, mások a kulturális intézményrendszer fontosságára döbbennek rá. Soha nem zengtek még olyan sok dicshimnuszt a kultúráról, mint amióta a járvány miatt bezártak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok, a könyvtárak és a kultúra közvetítését szolgáló intézményhálózat többi tagja.

Erre a széles körben mutatkozó vágyakozásra alapozva „nagyon határozott meggyőződésem, hogy a mozi visszatér, de másmilyen lesz” – mondta Dieter Kosslick. Változást hoz mindenekelőtt a streamingszolgáltatók előretörése, és mint az egész világ, a filmipar is az ökológiai alapú átalakítás feladata előtt áll. Az Európai Unió kitűzte 2050-re a karbonsemlegesség – nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás – célját, és ez a művészetek területén is változtatásokat igényel. A szövetségi filmtámogatási alap (Filmförderungsanstalt / FFA) már össze is állított egy kézikönyvet a mozik átalakításáról, amelyben az épületek szigetelésétől a szellőztetésen át a büfé kínálatáig sok mindent lehet tanulni arról, hogy miként lehet klímabarát egy filmszínház – fejtette ki Dieter Kosslick.

Kosslick 2001-től 2019-ig volt a Berlinale igazgatója. Vezetésével a fesztivál megszilárdította helyét a filmművészet legfontosabb nemzetközi rendezvényei között, és munkájával hozzájárult, hogy Berlin az európai kultúra egyik globális kisugárzású központja lett.

A fesztivált az idén a koronavírus-járvány miatt átszervezik, a nagyjátékfilmes mezőny nemzetközi zsűrijét korábbi fődíjasokból állították össze, a testületbe Enyedi Ildikót is meghívták.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat