Díjat kap Enyedi Ildikó a pöstyéni Cinematikon


Enyedi Ildikó kapja a Cinematik filmfesztivál Respekt nevű díját – jelentették ma szlovák médiaforrások.

A Cinematik filmfesztivál 16. évadának hagyományosan a felvidéki fürdőváros, Pöstyén ad otthont szeptember 14. és szeptember 19. között. A pozsonyi filmszemle szüneteltetése óta ez a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény Szlovákiában.

A Nagyító alatt nevű, versenyen kívüli szekció idén a magyar filmre összpontosít, s a szekción belül az életműdíjjal értékelt Enyedi Ildikó több alkotását is bemutatják. A fesztivál látogatói többek közt az Arany Medve-díjas Testről és lélekről-t nézhetik meg, illetve vászonra kerül az idén Cannes-ban bemutatott A feleségem története is – utóbbi szlovákiai premierje ezen a fesztiválon zajlik.

A több kísérőrendezvénnyel közösen tartandó Cinematik fesztiválon 98 filmet mutatnak be, ezek közül 91 egész estés alkotás. A fesztivál nyitófilmjének a szervezők az idén a kassai születésű rendező, Kerekes Péter legújabb filmjét, a Cenzort választották. A fesztiválnak idén is két versenyszekciója lesz. A Cinematikon a játékfilmek versenyében mások mellett Andrej Koncsalovszkij filmjét, a Kedves elvtársak!at és Jasmila Žbanić alkotását, a Quo vadis, Aida?-t is vetítik.

A járványhelyzetre való tekintettel még kérdéses, hogy kik látogathatnak el a fesztiválra. Ezzel összefüggésben Tomás Klenovsky, a fesztivál igazgatója a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: amennyiben a jövő hétig nem változik a város járványügyi besorolása, akkor a koronavírus-fertőzésen átesettek, a negatív tesztel rendelkezők, illetve a beoltottak látogathatják meg a fesztivált, ellenben, ha a város besorolása a jelenleginél rosszabb lesz, akkor csak a koronavírus ellen beoltottakat fogadják majd – írja az MTI.Kapcsolódó