Diverzitás mindenek felett: szigorította a díjazási feltételeket az amerikai filmakadémia


Az amerikai filmakadémia szigorított a nevezési szabályzatán: csak olyan alkotás kaphatja meg ezután a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, amely témája vagy története révén valamilyen kisebbség problémáit dolgozza fel, színészei vagy stábtagjai között pedig megfelelő arányban vannak valamilyen kisebbséghez tartozó alkotók.

2024-től kezdve szigorodnak a legjobb film Oscar-díjára esélyes filmekkel szemben támasztott követelmények. Az amerikai filmakadémia célja ezzel támogatni a nemi, szexuális irányultság szerinti, faji vagy nemzeti kisebbségekhez tartozók, valamint a fogyatékkal élők kamera előtti és mögötti jelenlétét, illetve az ő problémáik ábrázolását – adta hírül a The Guardian.

Ahhoz, hogy egy film nevezhető legyen a legjobb filmnek járó Oscar-díjra, az alábbi négy közül legalább két feltételnek eleget kell tennie:

  • a film legalább egyik főszereplője vagy jelentős mellékszereplője egy mellőzött faji vagy etnikai csoport tagja kell, hogy legyen; a mellékszereplők legalább 30%-a két ilyen csoportból kell, hogy származzon; vagy a történet fő szála, a film témája vagy narratívája egy ilyen csoportra kell összpontosítson (mellőzött kisebbségnek számítanak a nők, a nem fehér bőrű személyek, az LGBTQ+ közösség tagjai vagy a fogyatékkal élők);
  • a fenti csoportok tagjainak jelen kell lenniük a stábban: a film készítői között legalább két vezető szerepben kell ott lenniük, és legalább egyiküknek valamilyen faji vagy etnikai kisebbséghez kell tartoznia; legalább hat további stábtagnak vagy a stáb legalább 30%-ának szintén mellőzött társadalmi csoportból kell származnia;
  • jelen kell lenniük a stúdióban: ez a kitétel a filmes gyakornokokra vonatkozik;
  • a projekt fejlesztése vagy bemutatása során kell jelentős szerepet játszaniuk – ez a megkötés a marketinges vagy reklámszakemberekre, illetve a forgalmazói csapatok összetételére vonatkozik.

 

Az amerikai filmakadémia elnöke, David Rubin azt reméli, ezek a módosítások hosszútávú változásokat fognak eredményezni a filmiparban, és arra fogják ösztönözni a filmeseket, hogy alkotásaikban bemutassák a világ lakosságának sokszínűségét.

 

Ezek a módosítások nem érvényesek a következő, 93. Oscar-gálára, amelyet a pandémia miatt 2021. április 25-ére halasztottak.Kapcsolódó