Dokumentumfilm készül a magyar szinkronról


A szinkronkészítésről szóló, egészestés, Magyar hangja… című dokumentumfilmet Csapó András rendezi, mozibemutatója idén őszre várható.

A film a szinkronkészítés folyamatába nyújt betekintést, és arra is választ keres, hogy honnan ered az a magyar filmes kultúrába beépült gyakorlat, amely a szinkronizált változatot részesíti előnyben a feliratos eredetivel szemben.

A Magyar hangja… negyven, színészekkel, filmes szakemberekkel, dramaturgokkal és szinkronrendezőkkel készült interjút tartalmaz. A színészek közül megszólal Molnár Piroska, Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Holl Nándor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Seszták Szabolcs, Stohl András és Zsigmond Tamara színészekkel, és beszél a szakmájáról Báthory Orsolya, Dóczi Orsolya, Orosz Ildikó és Nikodém Zsigmond szinkronrendező, Pataricza Eszter és Tóth Tamás dramaturg, a Mafilm Audio jelenlegi vezetőjként Haber Andrea, valamint Dallos Szilvia és Haber Ferenc.

A dokumentumfilm kitér a szinkronizálás és a magyar szinkron történetére, külön figyelmet fordítva a rajzfilmek szinkronizálására és kulisszatitkaira. A témában megszólal Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm rajzfilmstúdió vezetője is.

Magyar hangja… rendezője Csapó András, operatőre Papp Kornél és Tihanyi Alexandra, hangmérnöke Cseh András, vágója Hegyvári Tamás. A film forgalmazója a Vertigo Média; a Picture Lock közreműködésében és a CZR Studio támogatásával készül, producerei Kárpáti György és Berta Balázs.

(filmvilág.blog.hu)
Kapcsolódó