Dokumentumfilm készül Bolyai Jánosról és Brassai Sámuelről


7 kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, 9 animációs alkotás és 11 dokumentumfilm számára ítélt meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet. Ezek közül egy Bolyai János életművét mutatja be, egy másik pedig Brassai Sámuel, az „unitárius polihisztor” portréját rajzolja meg, de nem csupán ez a két film erdélyi vonatkozású.

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a 2020-ban meghirdetett, tévés és streaming bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatainak második fordulójában összesen 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást 4 pályázati kategóriában. Az összesen 494 benyújtott pályázatból kiválasztott 42 filmterv összesen 502,8 millió forint gyártási támogatásban részesült, és a járvány elleni védekezés miatti többletköltségek fedezésére a korábban már támogatott, gyártásban lévő alkotásoknak 230 millió forint póttámogatás is megítélt a Televíziós Döntőbizottság – közölte ma délután a Nemzeti Filmintézet.

Íme néhány erdélyi vonatkozású projekt a frissen támogatottak közül:

  • A támogatottak között van a gyergyószentmiklósi születésű Zsigmond Attila Történelem az Olt sodrásában címmel rendezhet ismeretterjesztő filmsorozatot „az Olt folyó mentén található magyar épített örökség”-ről.
  • A zilahi származású, Érden élő Katona Szabolcs Körtési Béla operatőr kollégájáról készít ismeretterjesztő filmet.
  • Gulyás Gyula Tértan címmel mutatja be a Marosvásárhelyen született matematikazseni, Bolyai János munkásságát. Filmje „a tudós és az ember megidézése, a globális tudományos életére gyakorolt hatásának érzékeltetése” lesz.
  • A brassói származású, jelenleg Budapesten élő Orbán János Dénes költő második dokumentumfilmjét rendezi: Brassai Sámuel, az unitárius polihisztor címmel készít portréfilmet „a 19. századi erdélyi magyar tudományosság és közművelődés legjelentősebb személyiségéről”. A megközelítés egyháztörténeti is egyben (akárcsak tavaly elkészült Balázs Ferenc-portréfilmje): „A páratlan polihisztor portréja kitűnő szolgálatot jelent az unitáriusok jobb »láthatóságának«.”
  • Szarka Nóra budapesti újságíró Olimpiai álom Erdélyben címmel dolgozik: „Ma már kevesen tudják, de 1941–44 között Magyarország a háború utáni első téli olimpia megrendezésére készült, ezért az észak-erdélyi Borsafüreden a kor legmodernebb síközpontját építették fel.”

Kisjátékfilmes projekttel nyert gyártási támogatást Bánszki Kristóf, Bonta Zoltán, Chilton Flóra, Krisztics Villő, Nagy V. Gergő, Oláh Kata és Tóth Péter Pál. 

A támogatott ismeretterjesztő filmek között van a II. Andrást és korát bemutató Az elveszett király (r. Tősér Ádám), a Hogyan csináljunk rossz filmet? című Tímár Péter-portréfilm (r. Somossy Olivér), Weyer Balázs sorozata, A dallamok, akik vagyunk az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar vonatkozású zenei hagyományokról, illetve Kabay Barna a rendezésében készülő, a diktatúra alatti egyházüldözést bemutató A pannonhalmi szamizdat története

A közelmúlt legizgalmasabb, fesztiválkedvenc animációit jegyző alkotók – Erdélyi Judit, Glaser Katalin, Hegyi Olivér, Lantos Júlia, Laszlovszky Zsófia, Igor Lazin, Lehotay Zoltán, Lovrity Anna Katalin és Traub Viktória – is belevághatnak legújabb alkotásaikba.

További részletek a támogatott projektekről elérhetők a Nemzeti Filmintézet honlapján.

 Kapcsolódó