Egészestés animációs film készül a Csongor és Tündéből


A Dargay Attila filmterve alapján tervezett egészestés animációs filmadaptáció 570 millió forintos gyártási támogatást kapott, és a tervek szerint 2024 őszén kerül a mozikba.

„Úgy érzem hiányt pótlunk, és nem félek a nagy szótól, kultúrmissziót töltünk be, amikor a film elkészítésével milliók számára tesszük elérhetővé Vörösmarty nem túl könnyen érthető és élvezhető, gazdag szimbolikájú remekművét. Az animációs film eszköztára végtelenül gazdag, a műhöz méltó megvalósításra nyílik most lehetőségünk” – összegezte a 80-as években Dargay Attila a Csongor és Tünde filmterv kapcsán, és még halála előtt is azt nyilatkozta: „reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik”.

A most az ő látványtervei alapján, hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai).

Az adaptáció Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, a Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készül. A feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay fantasztikus öröksége, képes univerzumának karakterei előtt – fogalmaz a produkciót 570 millió forinttal támogató Nemzeti Filmintézet közleménye.Kapcsolódó