Egészestés animációs film készül Szent Johannáról


A Program33 nevű, párizsi székhelyű produkciós cég Jeanne d'Arc történetét dolgozza fel 3,5 millió eurós költségvetésből. A munkálatok februárban kezdődnek és az év végén zárulnak, a projekten nagyjából 300 fő fog dolgozni.

Jeanne d’Arc legendája számos filmet és televíziós adaptációt ért meg az elmúlt évtizedekben, ezekhez képest a mostani, Le mistère Jeanne d’Arc avagy The Jeanne d’Arc Case címen futó projekt az „orléans-i szűz” jól ismert epikus részletein kívül annak politikai vonatkozásaira összpontosít – fejtette ki a Program33 vezető producere, Michel Spavone: „[Johanna] VII. Károly királyt segítette azzal, hogy kiűzte az angolokat Franciaországból. Rehabilitációja bonyolult politikai tényezők játszottak közre a monarchiától az egyházig, és erről az emberek többsége mit sem tud.” (Johanna édesanyja kérésére az eretnekségi pert posztumusz újra felvették, és 1431-ben bekövetkezett máglyahalála után 25 évvel Johannát ártatlanná, mártírrá nyilvánították.)

Ennek megfelelően a sztori középpontjában egy modern, hatalommal felruházott majd mártíromságba taszított női hős fog állni, aki „hihetetlenül ambíciós és intelligens”, és képes volt „áttörni kora szokásain és korlátain” – így látja Johannát Fabrice Coat, a projekt alkotója, aki szerint Johannát nem csak azért kellett rehabilitálni, mert az egyház hibázott, hanem mert a királyságnak is szüksége volt rá a saját geopolitikai jelentősége szimbólumaként: „Segített VII. Károlynak megtartania a trónját, tehát képtelenség volt őt továbbra is boszorkányként emlegetni.”

A projekt történész tanácsadója Valérie Toureille, aki 2020-ban megjelentett egy Szent Johanna-életrajzot, és aki tanulmányozta a nők 15. századi francia társadalomban elfoglalt helyét és szerepeit.

A 90 perces, CGI technikával készülő dokudrámát Antoine de Meaux és Sarry Long rendezi. Az alkotásból készül egy 52 perces, rövidített változat is.Kapcsolódó