Egy auschwitzi szökés történetét nevezi Szlovákia Oscarra


Správa (The Auschwitz Report) című holokausztdráma képviseli idén Szlovákiát a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrocskájáért folyó versenyben.

A megtörtént események alapján készült film két fiatal szlovákiai zsidó története. Alfréd Wetzlert és Rudolf Vrbát 1942-ben deportálták Auschwitzba. 1944 áprilisában, alapos tervezés nyomán és sorstársaik segítségének köszönhetően sikerült megszökniük a haláltáborból. Míg fogolytársaik halált megvető bátorsággal kiállnak értük a náci tisztekkel szemben, két hősünk abban reménykedik, hogy az általuk hordozott bizonyítékok mindannyiukon segíthetnek, életeket menthetnek. A két lefogyott, sebesült embernek sikerül átkelnie a hegyeken és visszajutnia Szlovákiába. A szerencse hozzájuk szegődik, ellenállókkal és vöröskeresztesekkel találkoznak, akiknek a segítségével átkelhetnek a határon. Részletesen beszámolnak a táborban zajló népirtásról, de mivel a propaganda és a nácik nemzetközi kapcsolatai még mindig erősek, a történetüket alig hiszik el.

A Peter Bebjak rendezte filmdráma szlovák-cseh-német koprodukcióban készült az „igazi” Alfréd Wetzler dokumentumregénye alapján. A forgatókönyvet Jozef Paštéka írta, a főszerepeket Noel Czuczor és Peter Ondrejicka játssza.

A 93. Oscar-gálát 2021. április 25-én szervezik meg, a jelöltek listáját március 15-én teszik közzé.Kapcsolódó