Egy európai parlamenti filmszemlén az Örök tél


Szász Attila Örök tél című filmjét is bemutatják az Európa Emlékezete nevű, három napos, tegnap este kezdődött filmszemlén. A gdyniai filmfesztivál társrendezvényeként, ezúttal online szerveznek meg az Európai Parlamentben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakciója kezdeményezésére rendezett szemlének több magyar mozzanata is van – tájékoztatta az MTI-t Arkadiusz Golebiewski lengyel filmrendező, a rendezvénysorozat szervezője.

Az Örök tél ma esti vetítését Zdzislaw Krasnodebski lengyel szociológus, európai parlamenti képviselő előadása vezeti be. Szász Attila alkotásán kívül a szemlén csütörtökön bemutatják a lengyel-magyar barátság patrónusának tartott Waclaw Felczak történészprofesszorról, legendás második világháborús futárról szóló dokumentumfilmet is Beata Netz lengyel alkotó rendezésében.

A koronavírus-járvány miatt online rendezett, a NNW honlapján, a Europe’s Memory Film Festival – Festiwal NNW címen angol fordításban is követhető az európai parlamenti filmszemle.

Arkadiusz Golebiewski az igazgatója a filmfesztiválnak, amelyet több éve az észak-lengyelországi Gdyniában tartanak, és az utóbbi években több magyar alkotót is vendégül láttak; az európai parlamenti filmszemle a gdyniai fesztivál társrendezvénye. Szász Attila alkotása idén szeptemberben a gdyniai fesztivál egyik fődíját nyerte el.

(MTI)
Kapcsolódó