Egy hét múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok


A Frankofón Fesztivál keretében 10. alkalommal rendezik meg idén a Frankofón Filmnapokat február 26. és március 7. között; az idei vetítéssorozaton 23 alkotást láthat a magyar közönség Budapesten és 14 városban.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezet (OIF) 50 éves, a Frankofón Fesztivál 20 éves, míg a Frankofón Filmnapok 10 éves fennállását ünnepli az idén. Az évfordulók alkalmából sokszínű programot állítottak össze – mondta Frédéric Rauser, a Francia Intézet igazgatója a programot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

A Frankofón Filmnapoknak a fővárosban az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema mozi, valamint a Budapesti Francia Intézet ad otthont. Idén újabb két város csatlakozott az eseményhez, így már 14 városban láthatja a magyar közönség az Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból vagy Tunéziából érkező alkotásokat.

Hangsúlyozta: évről évre nő a fesztivál népszerűsége, tavaly már több mint 13 000 nézőt regisztráltak. Az idei programban 23 filmet tűznek műsorra három szekcióban: családi, animációs és klasszikus. A programban művészfilmek, vígjátékok, romantikus történetek és közönségfilmek is szerepelnek, több esetben a nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket premier előtt láthatja a magyar közönség.

A filmnapok Hirokazu Kore-eda japán rendező Az igazság című filmjének vetítésével kezdődik jövő szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A francia-japán dráma főbb szerepeit Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke játssza. Olyan, sokszorosan díjazott rendezők alkotásaival is találkozhatnak a nézők, mint a Dardenne fivérek vagy Xavier Dolan.

Bemutatják Jacques Rivette 1966-ban Denis Diderot regénye alapján készült Az apáca című filmjének felújított változatát Anna Karinával a főszerepben. A műsorban szerepel Ladj Ly rendező Nyomorultak című alkotása is, amely idén Franciaország Oscar-nevezettje volt. A vetítéseket több program is kíséri, köztük például a dokumentumfilm-készítésről tartanak mesterkurzust, de több művész is ellátogat az eseményre.

A filmek mellett a Frankofón Fesztiválon március végig koncertek, előadás, kiállítás, könyvbemutatók és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. 

(MTI)Kapcsolódó