Egy hét múlva kezdődik az 5. Szlovén Filmnapok


A vírushelyzetre való tekintettel május 6. és 8. között online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a hagyományokhoz igazodva a Toldi Távmoziban.

Május 6. és 8. között mindhárom este 20:30-kor a Toldi Távmoziban a magyarországi közönség három kortárs szlovén filmet tekinthet majd meg. Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette.

Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje – amely a tavalyi Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert – a második világháború után játszódik, amikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból.

Végül Damjan Kozole a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvér című filmjének középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. A jegyelővétel április 29-én indul.

(a szervezők közleménye)Kapcsolódó