Egy hét múlva keződik az V. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál


2022. január 16. és 23. között rendezik meg az V. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Budapesten és Bécsben. Az elsősorban rövidfilmeket felsorakoztató programban idén is versenyeznek magyar filmek.

A Blue Danube idén is „filmes híd” kíván lenni Budapest és Bécs között, vallják a szervezők, akik idén a bécsi Amerlinghausban és a budapesti Art+Cinema moziban vetítenek, emellett Ausztriában és Magyarországon online is elérhetővé teszik a műsor egy részét. A program szakmai vitafórummal egészül ki, amelyen rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók vesznek részt. Az előző évhez hasonlóan az AR-technológia által, mobiltelefonon is megtekinthetők lesznek a filmek.

A 90 országból nevezett 1026 film közül az előzsűri 59 alkotást juttatott a versenyprogram 7 szekciójába. Ezek közt található Baranyi Benő rendezése, az Anja, valamint Chilton Flóra Még emlékszem (I still remember)  című animációs filmje. A programban találunk még Oscar-jelölt, Arany Pálma-díjas és Európa Filmdíjra jelölt alkotásokat is.

Idén 6 nagyjátékfilm is versenyez, köztük a magyar részvétellel készült Fűzfa (Vrba / Willow, r. Milcho Manchevski), Macedónia tavalyi Oscar-nevezettje, valamint a legutóbbi Berlinalén a zsűri különdíját elnyert Taste, két argentin, egy grúz és egy francia rendezőnő munkái.

A filmeket egy nemzetközi zsűri bírálja, tagjai a francia producer és filmrendező Delphine Leoni, a dél-afrikai filmrendező Ayabonga Magwaxaza, az argentin származású kurátor és fesztiválszervező Mariangela Martínez Restrepo, az Egyesült Államokban élő kínai animációs filmrendező Danski Tang, valamint az ELTE habilitált egyetemi docense, a Balázs Béla-díjas filmesztéta Gelencsér Gábor.

Filmszakos egyetemistákból álló diákzsűri is dönt az általuk legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai Somogyi Liza, Hendrich Leah, Jordi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Nagy Blanka Ágnes, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A versenyfilmek teljes listája megtekinthető a filmfesztivál hivatalos oldalán.Kapcsolódó