Egy izlandi halászfalu is kampányol az Oscar-díjért


A mindössze 2300 lakosú Húsavík lakói kampányvideóval szurkolnak az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) betétdaláért, amely felkerült Oscar-kategóriájának rövidlistájára.

A David Dobkin rendezte zenés filmvígjáték története Húsavíkban játszódik, az Oscar-rövidlistára felkerült betétdalt (Jaja Ding Dong) pedig a helyiek az otthonukat dicsőítő ódaként fogják fel (ld. a „Where the northern lights burst out in colors / And the magic nights surpass all others” és hasonló szövegrészleteket.)

A húsavíkiak tehát készítettek egy kampányfilmecskét, amelyben az itt élő Óskar Óskarsson (vagyis az őt alakító színész, Sigurður Illugason) – jelenleg az egyetlen Oscar Húsavíkban (tessék érteni az utalást!) – végigvezet bennünket a településen, megmutatja, mennyire izgatottan várják az itt élők az Oscar-gálát (még a tündéket is megajándékozzák egy kis segítségért cserébe).

A Will Ferrell és Rachel McAdams főszereplésével készült és tavaly nyáron, a Netflixen bemutatott Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) „szerencsére semmilyen módon nincs köze a tévéshow valós történelmének eseményeihez, felesleges lett volna a marhulás helyett a modoros komolykodással vegyülő klisés történetvezetést választani, hiszen a főszereplői kredit mellett a forgatókönyvíróit is oroszlánrészben elfoglaló Ferrell neve garanciát jelent a »higgy az álmaidban!«-típusú filmek toposzainak kiforgatására”. (Teljes kritikánk itt.)


Címkék

Kapcsolódó