Egy özvegy apa története hozhatja el az első Oscart Bulgáriának


Bashtata (The Father) című filmdrámát nevezi Bulgária a legjobb idegen nyelvű filmért folyó versenybe. Ha elnyerné a díjat, ez lenne az első Oscar-díjas film az ország (film)történetében.

Vasil nemrég vesztette el élete párját, Valentinát. A temetés után egy ismerős asszony azt mondja, az elhunyt telefonon kereste őt, ezért Vasil úgy dönt, felkeres egy jól ismert médiumot, hogy segítken kapcsolatba lépnie a felesége szellemével. Vasil fia, Pavel megpróbálja észhez téríteni az öreget, de az makacs és hajthatatlan marad. „Az apa intim családi dráma a hozzánk közel élőkhöz fűződő kapcsolatok nehéz voltáról” – foglalja össze az abszurd és komikus helyzetekkel is megtűzdelt filmet a Karlovy Vary-i filmfesztivál ismertetője. A Kristina Grozeva és Petar Valchanov rendezte alkotás nemcsak a bemutatóját ünnepelte a patinás cseh fesztiválon: elnyerte a legjobb filmnek járó Kristály Glóbuszt is, és tarolt a bulgár filmdíjakon is (elhozta a legjobb filmnek és a legjobb forgatókönyvnák járó Arany Rózsa Díjat).

Bulgária 1971 óta nevez filmeket a legjobb idegen nyelvű alkotásért folyó Oscar-díjáért folyó versenybe. 2009 januárjában kerültek a legközelebb a díjhoz: a Stephan Komandarev rendezte A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik (Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade / The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner) felkerült a shortlistre, jelölést azonban ez a film sem kapott végül.



Kapcsolódó