Egy tag híján lecserélték a Magyar Nemzeti Filmalap teljes döntőbizottságát


Október 14-től új tagokkal működik tovább a Filmszakmai Döntőbizottság. A testület elnöke a filmalap új vezérigazgatója, az intézmény éléről nemrég távozott Havas Ágnes helyére kinevezett Pál Ákos közgazdász.

A filmalap közleménye szerint a Filmszakmai Döntőbizottságot Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, Kálmán András, a filmalap vezérigazgató helyettese, filmforgalmazási szakember, Pesti Ákos producer, gyártásvezető, Fonyódi Tibor író, forgatókönyvíró, valamint Pál Ákos, a filmalap vezérigazgatója alkotja.

Káel Csaba, aki a Müpa vezérigazgatói posztját is betölti, a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán végzett Makk Károly osztályában, mesterei Fábri Zoltán, Szabó István, Ragályi Elemér és Illés György voltak. A 2002-ben bemutatott Bánk bán operafilm mellett számos tévéjátékot, rövidfilmet, reklámfilmet és portréfilmet készített, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja.

Kael Csaba

Kálmán András jogász, médiaszociológus, volt a Magyar Televízió programszerkesztője, képi és hangutómunka stúdiók vezetője, de a legtöbbet a filmforgalmazásban, moziüzemeltetőként, DVD kiadóként tevékenykedett. Filmipari tapasztalatát és jogi végzettségét a szerzői jogvédelem területén egyesítette az ASVA jogvédő szervezet vezetőjeként, emellett éveken át volt a Filmforgalmazók Egyesületének és a Videó Kiadók Egyesületének vezetőségi tagja és elnöke. A megújult testületből ő az egyetlen, aki már 2015 óta részt vesz a Filmszakmai Döntőbizottság munkájában.

Pesti Ákos producer, gyártásvezető, 1994 óta foglalkozik filmgyártással. Pályafutását játékfilmekkel kezdte, majd dokumentumfilmek gyártásvezetőjeként dolgozott. Ezután egy 10 éves reklámfilm-kitérő következett, melyekben gyártásvezetőként, és a saját gyártásban készülő reklámok producereként dolgozott, majd ismét játékfilmekben dolgozott, például a Megdönteni Hajnal Timeát és A martfűi rém gyártásvezetőjeként.

Fonyódi Tibor író, forgatókönyvíró, munkája során előszeretettel dolgoz fel történelmi témákat. Többek közt a Liszt Ferenc születésének bicentenáriumi évében készült Utolsó rapszódia, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm sorozat, a Szabadság-tér ’56, és a Securitate operatív tevékenységét feltáró Janus forgatókönyvírója. A Magyar Írószövetség tagja, a FilmJus forgatókönyvíró szekciójának alapító tagja, a Budapest Film Academy vendégelőadója.

Pál Ákos közgazdász több hazai és nemzetközi pozícióban szerzett vezetői tapasztalatokat, nem filmes szakember, az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében felügyelte a filmalap tevékenységét.

Pal Akos

A Filmszakmai Döntőbizottság helyettes tagja Lukácsy György, aki az elmúlt tíz évben a Heti Válasz filmkritikusaként dolgozott, tanulmányai jelentek meg, és visszatérő szakértője volt a közszolgálati televízió kulturális csatornáinak. 2018-ban jelent meg az MMA Kiadó gondozásában a Csíksomlyói passió című kötet, amelynek társzerzője és szerkesztője. Több dokumentumfilm és online sorozat szerkesztője, forgatókönyvírója. 2018 óta a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa. A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.

A Filmszakmai Döntőbizottság összetétele legutóbb augusztusban változott, azóta Divinyi Réka forgatókönyvíró, Fekete Ibolya filmrendező, Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember és Zágoni Bálint, a kolozsvári Filmtett Egyesület vezetője alkották a testületet, Kovács András Bálint egyetemi tanár, az ELTE Filmtudomány tanszékének vezetője pedig helyettes tag volt. A megújult Filmszakmai Döntőbizottság október 15-én tartja első ülését.
Kapcsolódó