Egy tigris játssza a(z egyik) főszerepet egy készülő román filmben


A korábban kisjáték- és dokumentumfilmjeivel bemutatkozott Andrei Tănase első egészestés nagyjátékfilmjét készíti elő. 

A Tigrul (A tigris) munkacímmel futó film forgatókönyvét is Andrei Tănase jegyzi. A sztori főszereplője, Vera (Cătălina Moga) egy vidéki állatkert állatorvosa. Amikor megtudja, hogy férje (Paul Ipate) csalja, Vera idegösszeroppanást kap, és véletlenül szabadon engedi az állatkert nemrég beszerzett büszkeségét, a Rihanna nevű tigrist. A tigris békésen összejárja a környékbeli erdőket, miközben a hatóságok sebtében hajtóvadászatot rendeznek, hogy elkapják. Mindeközben Vera is tovább bukdácsol a maga életében, amelynek új célt és perspektívát kell szereznie.

A filmet megtörtént események ihlették: 2011 telén, egy alkalmazott figyelmetlenségének köszönhetően megszökött egy tigris a szebeni állatkertből. Már néhány órája bóklászott a közeli erdőben, a falumúzeum területén és egy lakónegyedben, amikor egy őt kereső vadász lelőtte. „A híradók felvételei, a tigris élettelen teste egy öreg furgon hátuljában, a fotózkodó szájtátiak képei rendkívül felkavartak – idézi a rendezőt a produkcióról hírt adó Cinemagia. – Aztán megértettem, hogy az a fenséges állat, amely addig egy vidéki állatkert egyik ketrecében tengődött, néhány óra erejéig élvezhette a szabadságot, talán életében először. Magába szívta az erdő illatát, és szabadon pusztult el.”

Az alkotók jelenleg a forgatást készítik elő, az első felvételekre július második felében kerül majd sor. A 26 naposra tervezett forgatás helyszíneit Bukarestben és Marosvásárhelyen találták meg.

A film operatőre Barbu Bălăşoiu (Lupu, Sieranevada, Charleston, Urma), producere Anamaria Antoci és Irena Isbăşescu, a gyártó pedig a Domestic Film. A 2018 óta fejlesztés alatt álló projekt francia és görög koprodukcióban készül, teljes költségvetése 950 000 euró.

A költségvetés legnagyobb tétele maga a tigris lesz: igazi állattal terveznek forgatni, a „színész” Franciaországból érkezik. Idomárja Thierry Le Portier lesz, aki többek közt a Gladiátor és a Pi élete állataival is foglalkozott.

A film romániai bemutatója 2022 második felére várható.Kapcsolódó