Egy tucatnyi egészestés filmet vetít az Alter-Native


A marosvásárhelyi rövidfilm-fesztivál versenyét, a hagyományokhoz híven, idén is friss magyar és román nagyjátékfilmek és egészestés dokumentumfilmek kísérik.

„A koronavírus-járvány miatt rendhagyó lesz idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (is), néhány »jó szokását« azonban az új körülmények közepette is megtarthatja a marosvásárhelyi szemle – például azt, hogy a versenyprogram mellett az elmúlt és az idei esztendő román és magyar játékfilmjeiből is nyújt egy kis ízelítőt” – közölték ma a fesztivál szervezői.

Szász Attila Apró mesék, Hajdu Szabolcs Békeidő, Hartung Attila FOMO: Megosztod és uralkodsz, Bodzsár Márk Drakulics elvtárs, Kocsis Ágnes Éden című mozija, valamint a Mindenki Oscar-díjas rendezőjének első tévéfilmje, Deák Kristóf Foglyok című alkotása: ezeket a magyar nagyjátékfilmeket nézheti meg a marosvásárhelyi közönség a rendhagyó módon október 7-e és 11-e között zajló filmfesztiválon. A fikciós alkotásokhoz társul a kolozsvári születésű Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje, valamint Kövessy Róbert Magyar lapát című Wichmann Tamás-portréja. 

A román filmválogatásban is van erős dokumentumfilm: Radu Ciorniciuc Otthon (Acasă) című, a Văcărești-tó mocsarában élő, 11 tagú családról szóló filmje. Az Alter-Native-on vetítik Dorian Boguță Az eltűnt zongorista (Urma) című thrillerét, valamint Radu Jude Nyomtatott nagybetű (Tipografic majuscul) című történelmi drámáját.

Amint arról korábban hírt adtunk, idén a marosvásárhelyi Nyári Színház fogadja be az Alter-Native filmfesztivált, és kizárólag napi jegyeket vásárolhatnak a filmkedvelők. A jegyeket a biletmaster.ro oldalon, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztáránál, illetve a napi műsor elkezdése előtt egy órával a helyszínen lehet majd megvásárolni.
Kapcsolódó