Egyre több filmet darálunk le magányosan az interneten


A legalább 16 éves internetezők négyötöde néz filmeket és videókat a neten, nagyrészük torrentezik akkor is, ha valamelyik streaming-szolgáltatás előfizetője – derült ki egy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megrendelésére készült felmérésből.

A felmérést 2019. november 18. és december 10. között készítette az Ariosz Kft., 4000 fős mintával, online önkitöltős kérdőívvel. A minta alapsokaságát a Magyarországon élő legalább 16 éves és legalább hetente internetező népesség jelenti, reprezentativitását egy 3200 fős országosan reprezentatív személyes felmérés alapozta meg, majd a kész minta esetleges torzulásait a kutatók matematikai-statisztikai eljárással (súlyozással) korrigálták. Az ereményeket ma délelőtt tették közzé.

Magyarországon ma minden harmadik internetezőnek van streaming-előfizetése, ennek ellenére minden negyedik netező torrentezik is. „Mivel ez sok esetben nem legális, így ez az arány bizonyára alulmért, mindenesetre a válaszadók elmondása alapján minden tizedik internetező szokott nemzetközi, és minden ötödik magyar torrentoldalakat használni. Összességében az internetezők között a leggyakoribb az, hogy valaki egyiket sem veszi igénybe: a torrentezés és a legális, de fizetős streaming-szolgáltatások (pl. HBO Go vagy Telekom TV GO) helyett ingyenes online videókat, filmeket néznek letöltés nélkül, vagyis az ingyenes streaminget használja az internetezők bő egyharmada. Emellett sokan választják az előfizetést is: minden negyedik ember nem torrentezik, de előfizet legális csatornára, minden hatodik szokott csakis torrentoldalakról filmekhez jutni, minden nyolcadik pedig a streaming-előfizetése mellett sem hagyott fel a torrentezéssel. Van további 3 százaléknyi internetező, aki ezek közül egyiket sem csinálja: ők csak olyan filmeket néznek, amelyeket mások szednek le nekik a netről. És végül a maradék egynyolcad pedig nem néz internetről származó filmeket, videókat” – áll az összegzésben.

A válaszadók több, mint fele – 66%-a – még mindig a nagyképernyőt részesíti előnyben online filmezés, sorozatnézés közben, de ehhez képest kétharmados arányban – 44% – vannak azok, akik okostelefonon szoktak filmet nézni (ebbe a rövid videók is beleértendők, nem csak egészestés mozik). A megkérdezettek 10%-a közlekedés és utazás, valamint munkaidő alatt is néz filmeket.

A kutatás szerint generációs különbségek is megfigyelhetők a magyarok online filmnézési szokásainak tekintetében. A húszas években járók körében a leggyakoribb a streaming-előfizetés és a(z emelletti) torrentezés egyaránt, a 70 éven felülieknél viszont kiugróan magas a csak ingyenes streaming-lehetőségek (pl. YouTube) használata. A nemek aránya is érdekesen oszlik meg: a férfiak gyakrabban torrenteznek, mint a nők, függetlenül attól, hogy van-e streaming-előfizetésük.

A filmnézők 85%-ával fordult elő a felmérést megelőző egy évben, hogy egy több részes film vagy egy sorozat több epizódját megnézték egymás után, megállás nélkül. A binge-watching a 30-nál fiatalabbak körében a leggyakoribb: 41%-uk saját úgy véli, nagyon gyakran néz szünet nélkül online filmeket és sorozatrészeket, míg a szüleik esetében ez az aránya csak 20–25% vagy még kevesebb. „És úgy tűnik, minél fiatalabb valaki, annál több időt tölt a megállás nélküli filmnézéssel, aminek sajnos gyakran a függőségre utaló testi, lelki következményei is lehetnek” – állapította meg a kutatás. Előfordul, hogy a huszonévesek 5 órán át néznek egyhuzamban online filmet vagy sorozatot, a tizenéveseknek harmada „mozizik” online 7 vagy több órán át.

A felmérés szerint az online filmnézés egyre magányosabb tevékenység lesz: „A nem egyedül élő netes filmezők egyhatoda pl. sosem néz együtt filmet a családjával, lakótársaival, miközben 56%-uk úgy néz filmeket, hogy ugyan együtt vannak otthon, egymás mellett ülnek, de mindenki a saját készülékén néz valami mást, például egyik a laptopján, a másik a telefonján, vagyis nem együtt élik át az élményt.”
Kapcsolódó